Actualitzat 27/03/2024 16:54

El IV Festival Jordi Savall se centrarà en el "diàleg intercultural" amb músiques antigues

El músic català Jordi Savall, la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i el coordinador general del Festival Jordi Savall, Martí Santcliment, en la roda de premsa al Palau Mulla
EUROPA PRESS

Tindrà concerts als monestirs de Poblet i Santes Creus

BARCELONA, 27 març (BARCELONA) -

La quarta edició del Festival Jordi Savall, que se celebrarà del 12 al 18 d'agost a Montblanc i als monestirs de Poblet i Santes Creus (Tarragona), estarà dedicada al "diàleg intercultural" entre músiques antigues d'Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia.

Ho ha explicat aquest dimecres en una roda de premsa a Barcelona el gambista català i director musical del festival, Jordi Savall, i ha aprofitat per reivindicar que els músics que interpreten cançons d'altres èpoques són "en certa forma, museus vivents de la música".

Savall també ha assegurat que la música permet viatjar en el temps perquè el públic actual pot sentir el mateix que els oients de fa 200 anys i, per això, considera que "la millor manera d'omplir aquests monestirs és amb la música".

La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sònia Hernández, ha recalcat que situar el festival en monuments permet reivindicar el territori i allunyar-se de la centralitat "per reconèixer les realitats territorials diverses, afavorir-les i potenciar-les com epicentres culturals".

173 MÚSICS I 13 CONCERTS

El festival, organitzat pel Centre Internacional de Música Antiga, reunirà 173 músics i acollirà amb el lema 'A la convivència' 13 concerts inspirats en la pau, la tolerància i la diversitat cultural, a més d'una conferència del director de l'Institut Català Internacional per la Pau, Kristian Herbolzheimer.

El conjunt Intactvs, dirigit per Efrén López, inaugurarà l'edició el 12 d'agost amb un concert dedicat a l'amor i a la músiques del Trecento italià a l'església de Sant Francesc de Montblanc (Tarragona).

També destaquen els concerts 'La veu dels tàrtars' d'Ensemble Ekiyat, grup musical liderat per les germanes Alfia i Aliya Bakieva, i 'Un mar de músiques' del mateix Savall, que explora el diàleg intercultural amb peces musicals de territoris afroamericans conquerits.

L'edició conclourà amb el concert de la Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, que interpretarà el programa 'Membra Jesu Nostri' de Dietrich Buxtehude (1637-1707), inspirat en textos bíblics i del monjo cistercenc Bernat de Claravall.

IMPULS A LA CREACIÓ JOVE

El coordinador general del festival, Martí Santcliment, ha apuntat que el festival "continua compromès amb la creació jove i emergent" habilitant espais en la programació per a nous talents.

Entre els grups emergents destaca el marsellès Ensemble Irini, a qui el festival ha ofert una residència artística i una gira europea amb el suport de l'Associació Europea de Festivals de Música.

Santcliment també ha explicat que, com a novetat, s'han adherit al programa Cultura Jove amb més de 150 entrades i al programa de Turisme Cultural ACT, i que preveuen l'assistència d'unes 6.000 persones al festival.

ES MANTÉ LA PRESÈNCIA FEMENINA

El festival continua donant protagonisme a la dones, que van liderar la programació de l'edició anterior, amb el concert d'una orquestra integrada exclusivament per dones joves, Les Musiciennes du Le Concert des Nations.

Savall ha explicat que a l'abril es publicarà el disc d'aquesta orquestra femenina, que va interpretar en l'edició anterior el 'Concerti Grossi' d'Antonio Vivaldi (1678-1741), amb la narració d'un poema literari que explica la música.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés