Actualitzat 09/02/2015 15:20

'La isla del Padre' de Fernando Marías guanya el Premi Biblioteca Breve 2015 de Seix Barral

El escritor Fernando Marías con la editora Elena Ramírez
Foto: EUROPA PRESS

L'autor relata les aventures del seu pare i la seva "por mútua"

   EUROPA PRESS, 9 Feb. (BARCELONA) -

   L'editorial Seix Barral ha guardonat l'autor Fernando Marías amb el Premi Biblioteca Breve 2015 de Seix Barral per 'La isla del Padre', "una novel·la d'aventures poc convencional amb la qual aborda la memòria i l'ombra del seu pare", ha anunciat l'editora Elena Ramírez aquest dilluns en roda de premsa.

   La novel·la estarà en les llibreries aquest març i l'escriptor i membre del jurat José Manuel Caballero Bonald l'ha descrit com "una obra molt ben escrita, fàcil i ràpida de llegir gràcies a l'engranatge entre la memòria de l'autor i la prosa, que mostra que coneix molt bé els elements essencials de la novel·la".

   El jurat compost per José Manuel Caballero Bonald, Pere Gimferrer, Manuel Longares, Elena Ramírez i Rosa Regàs ha decidit el premi entre un total de 795 manuscrits amb els quals es va tancar la convocatòria el 30 d'octubre del 2014, procedents en la seva majoria d'Espanya, Argentina, Colòmbia, Mèxic, Xile i Estats Units.

   Entre els manuscrits --que han rebut de països com Zimbabwe, Sud-àfrica i el Canadà, gràcies a les facilitats de l'enviament digital-- han vist un descens de la temàtica de la Guerra Civil espanyola i la crisi, que havia augmentat els passats anys, però "està molt present la novel·la històrica remota", ha descrit Ramírez.

UN AVENTURER

   Marías ha explicat que va començar a escriure el llibre quan va morir el seu pare, al qual ha descrit com "un aventurer que, com a perdedor de la Guerra Civil que treballava en un taller mecànic a Bilbao, va saber adonar-se que havia d'estudiar alguna cosa que millorés la seva situació, pel que es va fer marí i va viatjar".

   L'autor ha assegurat que volia escriure un llibre amb el seu pare, "i no sobre ell", i ha definit el resultat com una novel·la d'aventures no convencional que parla de la por mútua que es tenien i de com la van perdre.

   Regàs ha observat que la història conflueix en un final feliç diferent dels convencionals, sobre el que l'autor ha admès que ha estat "la millor idea" de la seva vida, i que explicar aquesta història des del cor, sense embuts, ha aportat serenitat a la seva relació amb el seu pare i a ell mateix.

   "Marías fa una recerca en la seva relació i, al final, és la recerca de la seva pròpia identitat", ha descrit Regàs, que ha també ha esmentat que el llibre té una estela de dolor per la pèrdua.

   Caballero ha afegit que hi ha escenes bastant cinematogràfiques que parlen de la pròpia vocació de l'autor, que "alterna les seqüències dramàtiques amb les emocions del cas, i converteix el seu pare en un personatge de ficció".

   "El cinema és un element molt important de la novel·la i de la meva vida, una pantalla blanca de cinemascop que s'il·luminava cada dia i contradeia les coses que ens comptaven els cures a l'escola", ha descrit l'autor sobre la seva infantesa.

   Marías, que va néixer a Bilbao el 1958 i es va traslladar a Madrid el 1975 per estudiar cinema a la Facultat de Ciències de la informació, va començar la seva carrera com a escriptor el 1991 amb la novel·la 'La luz prodigiosa', que es va traslladar a la gran pantalla el 2003 i amb la qual va guanyar el Premi Novel·la Curta de Barbastre, i entre les seves obres destaquen també 'Esta noche moriré', 'El Niño de los coroneles', amb el qual va obtenir el Premi Nadal 2001, i 'La mujer de alas grises', el 2003.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés