Publicat 18/5/2020 16:52:35 +02:00CET

Investigadors de la UB analitzen els factors que van permetre l'expansió del Covid-19 al món

Niños con mascarilla en Wuhan, China
XINHUA

   MADRID, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   Els experts Jordi Serra-Cobo i Marc López, de la Facultat de Biologia i de l'Institut d'Investigació de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona (UB), han revisat la conjunció d'esdeveniments que van permetre l'expansió global del nou coronavirus, que mostra un llarg període d'incubació, un elevat nombre de casos asimptomàtics i una alta mobilitat internacional.

   Perquè una malaltia infecciosa es dispersi, han de complir-se tres condicions: el patogen ha de ser capaç d'infectar humans i reproduir-se en ells, ha de poder entrar en contacte amb les persones a través d'un reservori natural, i finalment, ha de ser propagat a través d'un ampli circuit social. En el cas del Covid-19, segons els investigadors, totes les condicions exigides van coincidir a Wuhan a finals de 2019.

   Tal com apunten en un article a la revista 'Frontiers in Medicine', l'aparició del Covid-19 és el resultat d'una excepcional "alineació planetària", és a dir, una coincidència específica de factors biològics i socials que van permetre que sorgís i s'expandís per tot el món. "El que va desencadenar l'epidèmia és l'aparició simultània de dues celebracions importants en el mateix lloc (la gran festa de la família i l'any nou xinès) que van posar en contacte a moltes persones amb unes altres inicialment infectades, la qual cosa va proporcionar la fase d'amplificació necessària. Un altre pas clau va ser la mobilitat", assenyalen.

   L'origen del brot de SARS-CoV-2 en aquest país asiàtic s'ha relacionat amb la fauna salvatge (ratpenats, pangolins). A més, es creu que el virus és capaç d'infectar altres espècies en la naturalesa. "No es pot fer res per evitar la circulació de coronavirus en estat salvatge, és a dir, durant el cicle selvàtic", apunten els autors.

   "Les alteracions ambientals i l'antropització dels sistemes naturals incideixen en la pèrdua d'hàbitats i de biodiversitat. Però també incideixen en la dinàmica de les espècies reservori de patògens i incrementen la probabilitat que infectin a l'espècie humana. Aquest fenomen és especialment important en el sud-est asiàtic, lloc on s'han originat les epidèmies del SARS i el COVID-19", detalla Jordi Serra-Cobo, que és professor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i membre del projecte CONVAT, impulsat per la Unió Europea per a la detecció ràpida del coronavirus a través de nanodispositius.

   L'atenció ha de centrar-se en aquestes activitats humanes relacionades amb els animals salvatges (comerç, alimentació, medicina, etc.) que estan fortament arrelades en molts països. Per això, veuen "fonamental" prohibir l'ús d'espècies protegides, però també insisteixen que cal oferir alternatives per evitar l'impacte del mercat negre de fauna salvatge (farmacopea tradicional sota control governamental, traçabilitat i seguretat obligatòries dels productes i baix control internacional).

   Fins i tot si el brot de SARS-CoV-2 es va originar de manera inesperada a Wuhan, s'hauria pogut evitar, segons els autors, perquè algunes característiques d'aquesta pandèmia eren "consistents amb les de brots anteriors de coronavirus, per exemple, la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà o MERS, conegudes per la comunitat científica internacional.

   "Hi haurà altres pandèmies. És només una qüestió de probabilitat i de temps. Actualment, el risc d'emergència és majoritàriament de coronavirus, arbovirus i virus de la grip. La preparació i l'educació són, doncs, la màxima prioritat. Seria necessari un esforç internacional, i és essencial que els governs puguin preveure la propera pandèmia i es preparin per detenir-la al punt d'origen en lloc de simplement reaccionar i provocar la destrucció a llarg termini de la nostra societat i economia, com està passant actualment", conclou l'article.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Barcelona controlarà l'aforament de les platges amb videosensors i càmeres

 2. 2

  Mor després de sofrir una descàrrega elèctrica mentre treballava en Vespella (Tarragona)

 3. 3

  Pablo Hasél, condemnat a sis mesos per agredir un periodista a la Universitat de Lleida

 4. 4

  El sindicat de Policia Jupol es querella contra Franco i Simón per la gestió de la pandèmia

 5. 5

  Coronavirus.- Grans empreses aposten per la sostenibilitat per a la recuperació industrial