Publicat 24/02/2015 16:38

Investigadors de la UAB descobreixen com obtenir energia renovable amb aigües residuals

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 24 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit obtenir energia elèctrica i hidrogen de manera eficient a partir del procés de depuració d'aigües residuals, segons ha informat el centre universitari en un comunicat.

El sistema proposat, publicat a 'Water Research', es basa en les anomenades cel·les microbianes d'electròlisi. Aquestes utilitzen bacteris que consumeixen la matèria orgànica i produeixen un corrent elèctric que permet la producció d'hidrogen, el vector energètic del futur.

En aquestes cel·les només cal afegir una mica d'energia en forma de voltatge, molta menys de la necessària per fer l'electròlisi de l'aigua, però es recupera més en forma d'hidrogen i, per tant, s'aconsegueix generació neta d'energia.

En el seu experiment, els científics de la UAB, coordinats pels professors Albert Guisasola i Juan Antonio Baeza, han utilitzat aigües residuals reals i han aconseguit la producció biològica d'hidrogen i la recuperació, durant el procés de tractament, de bona part de l'energia continguda en els residus.

Per aconseguir-ho, els investigadors han seleccionat un conjunt de bacteris capaços de transformar aquests substrats complexos, metanol, residus lactis, midó i glicerol, en compostos més simples que poden ser degradats pels microorganismes exoelectrògens.

Així, assenyalen que "els resultats han estat molt positius i s'han aconseguit intensitats de corrent i velocitats de producció d'hidrogen molt elevades" que obren la porta al desenvolupament industrial d'aquesta tecnologia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés