Publicat 28/09/2019 16:47CET

Investigadors proven un nou tractament que millora la supervivncia en pacients amb cncer d'ovari avanat

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional, liderat pel codirector del Departament d'Oncologia de la Clínica Universitat de Navarra i president del Grup Español de Investigación en Cáncer de Ovario (GEICO), Antonio González Martín, han demostrat que administrar niraparib, després del tractament de quimioterpia convencional, en pacients recentment diagnosticats de cncer ovari avanat millora la seva supervivncia lliure de progressió i redueix el risc de recaiguda o mort per aquesta malaltia.

"En aquest estudi hem avaluat els beneficis d'emprar niraparib després del tractament estndard de cncer d'ovari basat en quimioterpia. Amb aquest nou abordatge teraputic hem observat una millora significativa de la supervivncia de les pacients i una reducció de gairebé un 40 per cent del seu risc de recaiguda", ha dit l'expert, el treball del qual ha estat publicat a 'The New England Journal of Medicine'.

El cncer d'ovari es diagnostica cada any a unes 205.000 dones al món, sent la cinquena causa de mort per cncer en la dona a Europa. Generalment es diagnostica entre els 45 i 75 anys, encara que hi ha un nombre significatiu de pacients des dels 30 anys.

Es tracta del tumor ginecolgic que més defuncions provoca a causa que la majoria de les pacients es diagnostiquen en una fase avanada de la malaltia, donada l'absncia de tcniques de diagnstic preco. Al seu torn, fins a un 80 per cent de les afectades d'un cncer d'ovari avanat recauen després del tractament amb cirurgia i quimioterpia.

En l'estudi, que ha estat també presentat en el Congrés Anual de la Societat Europea de Medicina Oncolgica (ESMO, per les seves sigles en angls), que aquests dies se celebra a Barcelona, s'ha analitzat a 733 pacients recentment diagnosticades amb cncer avanat d'ovari de tipus histolgic serós o endometriode d'alt grau.

El treball, finanat per Tesaro, ha consistit en afegir niraparib després del tractament convencional de primera línia de quimioterpia per a aquestes pacients. Niraparib és un potent frmac inhibidor de PARP (un enzim implicat en la reparació de l'ADN i la mort cellular) que s'empra com a terpia de manteniment en dones amb recaiguda de cncer d'ovari, tinguin o no mutat el gen BRCA (associat al risc de patir aquesta malaltia).

Al seu torn, s'ha analitzat també l'efecte d'aquest tractament en pacients amb un tipus de defecte en la reparació de l'ADN anomenat deficincia de la recombinació homloga (HRD). En les pacients que sí que van mostrar aquesta deficincia (la meitat de les dones de l'estudi), el benefici del tractament va ser encara major aconseguint una reducció del risc de recaiguda o progressió de la malaltia d'un 57 per cent.

"Aquestes troballes suggereixen considerar niraparib com una primera opció de tractament per a pacients amb cncer d'ovari avanat després de completar amb xit la quimioterpia de primera línia", ha dit l'investigador.

L'assaig clínic en fase III s'ha realitzat en 181 centres internacionals, coordinats pel Grupo Español de Investigación en Cáncer de Ovario (GEICO), que al seu torn forma part de la Xarxa Europea de Grups Cooperatius per a Assajos Ginecolgics Oncolgics (ENGOT, per les seves sigles en angls).

(EUROPA PRESS SALUT)

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés