Publicat 18/12/2017 13:25

Investigadors espanyols conjuminen forces per crear un "cor virtual"

Logotip de la nova Xarxa Espanyola de Modelització Computacional Cardíaca
UPF

Neix la xarxa espanyola V-Heart SN, que buscarà millorar les teràpies personalitzades

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

La nova Xarxa Espanyola d'Investigació en Modelització Computacional Cardíaca, pionera en l'Estat, posarà científics a col·laborar en el desenvolupament d'un model computacional cardíac, un "cor virtual", que pugui adaptar-se a cada pacient i que permetrà dissenyar teràpies personalitzades, més eficaces i segures.

Es tracta de la V-Heart SN, impulsada per la Universitat Politècnica de València (UPV), i que aglutinarà experts per simular el funcionament del cor des del punt de vista electrofisiològic i biomecànic, juntament amb investigadors de referència en mètodes numèrics i computació d'altes prestacions, ha explicat la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) en un comunicat aquest dilluns.

Aquest "cor virtual" millorarà la comprensió dels mecanismes que generen i mantenen les arítmies cardíaques i permetrà optimitzar l'aplicació de teràpies --com la resincronització cardíaca, la desfibril·lació i els marcapasos, entre altres--, així com predir l'eficiència dels fàrmacs i la seva cardiotoxicitat.

La xarxa compta amb la col·laboració d'hospitals i empreses de referència, i en el seu consorci participa la UPV, la UPF, la Universitat de Navarra, la Universitat de València (UPV), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Basque Center for Applied Mathematics, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (Cimne) --consorciat per la UPC i la Generalitat catalana--, el Barcelona Supercomputing Center i la Universitat de Saragossa.

REFERENT INTERNACIONAL

La xarxa buscarà convertir-se en referent nacional i internacional en modelització cardíaca, i contribuirà al seu ús en la pràctica clínica diària en desenvolupar "eines adaptades a l'usuari final, el professional de la medicina", ha explicat l'investigador del projecte Oscar Camara, que forma part del grup PhySense del Centre BCN MedTech de la UPF.

Entre els seus objectius està el de desenvolupar noves solucions computacionals per als reptes de la investigació clínica a l'àrea cardiovascular, en ser "la primera xarxa del país en aquest camp".

La UPF ha afegit que contribuirà en diferents etapes del flux de treball de modelatge computacional, com amb el processament de dades clíniques, i la translació dels models computacionals multifísics --que inclouran electrofisiología, mecànica i hemodinàmica-- en aplicacions cardiovasculars.

També col·laboraran en l'optimització de dispositius de la teràpia de resincronització cardíaca, l'ablació per ràdio-freqüència en pacients amb arítmies i l'estudi de la circulació sanguínia en embarassos amb restricció fetal intrauterina, entre altres treballs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés