Publicat 19/08/2019 12:38CET

Investigadors descobreixen un biomarcador que prediu amb molta antelació el risc de malaltia cardiovascular

Cor
CATHARINA HOSPITAL EINDHOVEN - Archivo

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del CIBERCV a l'Institut d'Investigacions Biomdiques Sant Pau i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mdiques (IMIM) han demostrat que, per cada increment en una unitat del receptor 'sLRP1', el risc de malaltia cardiovascular augmenta un 40%.

Aquesta pujada és independent d'altres factors de risc com el colesterol, el tabaquisme, la hipertensió arterial i la diabetis.

Segons les seves troballes, publicades a la revista 'Atherosclerosis', aquest nou biomarcador prediu amb "molta antelació" el risc de malaltia cardiovascular en persones que no presenten cap símptoma.

'sLRP1' és un biomarcador que juga un important paper en l'inici i en la progressió de l'aterosclerosis, que és el mecanisme que explica les malalties més greus del cor.

Estudis previs de l'IIB-Sant Pau ja havien indicat que 'sLRP1' s'associava amb una acceleració del procés de l'aterosclerosis i amb una major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artries, per aquesta és la primera evidncia que indica que també prediu l'aparició d'esdeveniments clínics com l'infart de miocardi.

"La pregunta que volíem respondre era si la determinació d'aquest nou biomarcador a la sang podia predir el risc cardiovascular a 10 anys", explica un dels autors de l'estudi, David de Gonzalo.

Sobre aquest tema, el doctor Jaume Marrugat ha afegit que aquest biomarcador "aporta informació nova i complementria a la qual ja es coneix en l'actualitat".

El treball de recerca s'ha realitzat en el marc de l'estudi 'REGICOR' (Registre Gironí del Cor), que est seguint des de fa més de 15 anys a més d'11.000 persones de la província de Girona.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés