Publicat 8/7/2020 15:08:00 +02:00CET

Investigadors catalans descobreixen una nova espècie extinta de rosegador de gran grandària

Excavació del jaciment de Guefaït- 4.2 al Marroc durant la campanya 2019.
A. RODRÍGUEZ-HIDALGO/UCM/IDEA/IPHES

TARRAGONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han descobert al Marroc una nova espècie extingida de rosegador de gran grandària que es calcula que va viure fa uns 2,6 milions d'anys.

La nova espècie ha rebut el nom de 'Golunda aouraghei' i té el seu representant vivent més proper en la rata índia d'arbust, o 'Golunda ellioti', un rosegador molt més petit la distribució del qual es restringeix a països com l'Iran, l'Índia, el Pakistan, el Nepal o Sri Lanka, segons ha informat l'IPHES aquest dimecres en un comunicat.

El 'Golunda aouraghei', en el descobriment del qual ha participat l'Universitat Mohamed I d'Oujda (Marroc), pren el seu nom del professor Hassan Aouraghe, d'aquest mateix centre universitari, en homenatge al seu treball a la conca sedimentària d'Aïn Beni Mattar i a les seves aportacions científiques sobre el Quaternari del Marroc.

La troballa, que s'ha publicat a la revista nord-americana 'Journal of Vertebrate Paleontology', aporta valuoses dades per a futurs estudis paleontològics, ja que l'anàlisi de la morfologia dental de les restes pot servir com a indicador de l'edat dels sediments i pot ajudar a deduir les condicions ambientals i climàtiques d'aquest moment.

A més, es pensava que el gènere Golunda havia desaparegut del continent africà gairebé mig milió d'anys abans, durant el Pliocè superior, fet que converteix el nou espècimen en l'últim representant conegut del seu gènere a Àfrica, estenent la seva presència en el continent fins al límit Pliocè-Plistocè.

el més llegit

 1. 1

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure

 2. 2

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 3. 3

  Encontats homenatja Josep Vallverdú amb una escultura del popular personatge Rovelló a la plaça del Pou de Balaguer

 4. 4

  Nou integrants d'una coral de gòspel de Sallent donen positiu en la covid-19

 5. 5

  AMPLIACIÓ:Els treballadors de Saint-Gobain tornen a tallar l'N-340 a l'Arboç per denunciar el tancament de la cristalleria