Investigadors andalusos identifiquen el primer gen implicat en la diabetis gestacional

Nota Cabimer Diabetis
JUNTA DE ANDALUCÍA
Publicat 17/2/2019 12:55:52CET

SEVILLA, 17 Febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la sanitat pública andalusa que realitzen el seu treball al Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (Cabimer) han identificat el gen PAX8 com a gen candidat per conèixer les causes de la diabetis gestacional, proposant "per primera vegada" l'existència d'un factor genètic en l'aparició d'aquesta patologia que té lloc exclusivament en l'embaràs i desapareix després del part.

Segons ha detallat la Conselleria de Salut en un comunicat, aquest treball s'ha realitzat en col·laboració amb l'Hospital Universitari La Paz de Madrid i l'Hopital Espirito Santo de Portugal, ha estat coordinat pels científics de Cabimer Benoit Gauthier i Alejandro Martín Montalvo i s'ha publicat a la revista 'Diabetes' de l'Associació Americana de Diabetis.

La Junta ha subratllat que els resultats de l'estudi "obren una nova via" al coneixement dels factors genètics involucrats en la malaltia i "podria facilitar" un diagnòstic anticipat. "Actualment, no se sap si una dona desenvoluparà diabetis gestacional" ni "quins gens podrien estar implicats" i, per això, es realitza una corba de glucèmia "a totes les gestants durant el segon trimestre de l'embaràs", ha afegit.

En aquest sentit, els investigadors de Cabimer han apuntat que és "una patologia en la qual convergeixen tant factors genètics com ambientals", els quals han indicat que l'estudi es deu al fet que tenien "algunes evidències" que aquest gen "podria tenir una funció fisiològica en el pàncrees endocrí".

Com han afirmat, els resultats d'aquesta investigació a més "evidencien la importància de mantenir col·laboracions entre diferents centres i professionals", assegura Gauthier, qui desenvolupa diferents línies d'investigació amb la participació de científics i institucions d'àmbit internacional.

En concret, el grup d'investigació andalús ha comptat amb la col·laboració d'endocrinòlegs de l'Institut de Genètica Mèdica i Molecular de l'Hospital Universitari La Paz, liderats per José Carlos Moreno, i de l'Hospital Espirito Santo, liderats per Joao Anselmo, amb els qui mantenen la col·laboració des de fa alguns anys.

La Junta ha incidit que la diabetis gestacional té lloc en un deu per cent de les dones embarassades i pot afectar al normal desenvolupament del fetus i incrementar els riscos obstétricos durant la gestació.

També ha ressaltat el treball de Cabimer i la seva funció com a centre d'investigació multidisciplinari participat per les conselleries de Salut i Economia i Coneixement de la Junta d'Andalusia, les universitats de Sevilla (US) i Pablo d'Olavide (UPO), i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Així mateix, la Fundació Pública Andalusa Progrés i Salut presta suport de gestió a aquest centre "pioner a Espanya", ja que integra la investigació bàsica i aplicada amb la finalitat de traduir els resultats dels treballs científics en millores directes en la salut i en la qualitat de vida dels ciutadans.

En l'actualitat, al voltant de 200 persones desenvolupen el seu treball en aquest centre d'investigació que compta amb tres grans departaments científics: departament de Biologia del Genoma, departament de Dinàmica i Senyalització Cel·lular, i departament de Regeneració i Teràpia Cel·lular. En el marc d'aquest últim, dirigit pel professor Bernat Soria, hi treballen cinc grups d'investigació centrats en la diabetis, l'objectiu dels quals és cercar noves teràpies per guarir aquesta malaltia.
para curar esta enfermedad.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.