Publicat 22/01/2019 18:39

La investigació de Salut sobre el nadó maltractat conclou que l'atenció va ser "correcta"

Faana de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Detecten un error administratiu i treballen per millorar la coordinació entre els serveis

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

L'atenció sanitria prvia que va rebre el nadó de dos mesos mort aquest dilluns després de ser presumptament maltractat pel seu pare va ser "correcta", segons conclou la investigació oberta per la Conselleria de Salut de la Generalitat, a través de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitria.

En un comunicat aquest dimarts, el departament ha detallat que el nen va ser visitat al Centre d'Atenció Primria (CAP) de Pineda, l'Hospital de Calella, al de Mataró (Barcelona) i, finalment, al Vall d'Hebron de Barcelona --on es va detectar el maltractament i dues setmanes després va morir--, i tots els professionals el van atendre "d'acord amb la patologia referida".

El passat 4 de gener, el nadó va ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) del Vall d'Hebron amb un hematoma al cap, un bra trencat i cinc costelles trencades amb call, prova que ja s'havien trencat en maltractaments anteriors, i davant les sospites dels sanitaris el pare va acabar confessant, segons van explicar a Europa Press diverses fonts coneixedores.

Després de la investigació, per la qual s'han entrevistat els professionals que el van atendre --set metges, quatre infermeres i dues treballadores socials--, Salut ha assenyalat que cap facultatiu anterior va activar el protocol de maltractament infantil per risc greu "perqu no es va identificar cap incident que fos motiu d'activació".

"Tots els professionals coincideixen que, mentre van ser al centre sanitari, el comportament dels pares cap al nadó no diferia del de la resta de pares", ha recollit.

En tot moment, els mitjans assistencials practicats pels diferents professionals sanitaris es consideren adequats, amb un temps assistencial superior a la mitjana, "les exploracions es van fer d'acord amb la patologia referida i es van practicar les proves complementries adequades al quadre clínic referit".

UNA INFERMERA VA ACTIVAR EL SEGUIMENT

Una infermera de l'Hospital de Calella va notificar a la treballadora social del mateix centre que seria convenient fer un seguiment del nen per "possibles problemes d'educació sanitria dels progenitors", segons la Conselleria.

La treballadora social va contactar amb la seva homloga del CAP de Pineda, que va iniciar el procediment establert, ho va comunicar als serveis socials del municipi, i la investigació ha considerat que l'actuació que "correspon amb el que s'estableix en el protocol del centre i clasificable com a detecció de factors de risc lleu".

Les valoracions dels professionals entrevistats coincideixen amb els registres clínics, i tots van dir que eren coneixedors del protocol de maltractament infantil.

NO VAN DISPOSAR DELS ANTECEDENTS

A part de l'atenció, s'han detectat errors administratius en la identificació del nen amb el Codi d'Identificació Personal (CIP) correcte, "cosa que va ocasionar que els diferents professionals no disposessin dels mateixos antecedents" a l'hora de visitar-lo, encara que aix no canvia l'exploració clínica.

La Conselleria revisar els circuits existents i la coordinació entre els diferents serveis per aplicar les millores necessries, si cal, i treballa en una actualització del protocol clínic d'assistncia, que es preveu aprovar durant aquest primer trimestre i per primera vegada inclour el maltractament prenatal i específic a nadons.

El document es basa en el 'Protocol marc d'actuacions contra el maltractament a nens i adolescents de Catalunya', ja est redactat i es troba en procés de revisió de l'aplicació territorial i de la Direcció General d'Atenció a la Infncia i l'Adolescncia (Dgaia) de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés