Publicat 13/5/2019 16:19:49CET

Interior no retirarà les concertines de les tanques de Ceuta i Melilla almenys fins que passi l'estiu

Set immigrants salten el clos fronterer de Ceuta i cinc resulten ferits amb corts per les concertinas
Europa Press - Europa Press - Archivo

Destaca que la feina per reforçar la frontera "segueix avançant" i la substitució de les concertines es preveu "en la darrera fase"

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

El Ministeri de l'Interior no ha començat a retirar les concertines de les tanques frontereres de Ceuta i Melilla amb el Marroc, ni té previst començar a fer-ho almenys fins que passi l'estiu, segons han assenyalat a Europa Press fonts d'aquest departament. Aquestes mateixes fonts han afirmat que els treballs per la posada en marxa del pla integral de reforç i modernització de les fronteres de totes dues ciutats autònomes "segueixen avançant".

Des d'Interior no han donat un termini concret per fer efectiva la substitució de les concertines, si bé han matisat que una de les mesures que es duran a terme abans --concretament el sistema de reconeixement facial-- "estarà executada a l'estiu". Per la qual cosa, la retirada de les concertines es demorarà, almenys, fins a finals de l'estiu.

La substitució d'aquests filferros amb fulles tallants es contempla en "la darrera fase" del pla perquè, segons han argumentat des d'Interior, per executar la substitució de les concertines per elements dissuasoris més efectius però no lesius "cal complir prèviament amb les tasques d'enfortiment de la frontera que ja s'estan duent a terme".

En aquesta línia, fonts d'Interior han subratllat que actualment s'està "acabant" el circuit tancat de televisió a Ceuta i "s'ha avançat en els tràmits administratius per a l'obra a Tarajal. Així mateix, s'estan realitzant els expedients per al sistema de reconeixement facial, que "estarà executat a l'estiu".

MODERNITZACIÓ DE LA FRONTERA

Aquestes mesures formen part del projecte de digitalització de la frontera, pressupostat amb gairebé 33 milions d'euros, igual que es reflecteix en ell la substitució de les concertines, que són els filferros equipats amb fulles tallants que fa que hi són des de l'any 2005, ordenat sota el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Des d'Interior no donen un termini perquè s'executi la seva retirada i s'han limitat a subratllar que se substituiran en "l'última fase" del pla de modernització "quan la resta d'elements de seguretat ja hagin estat reforçats". "Un projecte d'aquestes característiques requereix estudis i complir els terminis administratius", han insistit.