Publicat 11/8/2019 12:37:00 +02:00CET

Interior espera tancar en un centenar la xifra oficial de víctimes dels atemptats a Catalunya d'agost de 2017

Ofrenes florals en La Rambla pel primer aniversari dels atemptats del 17A
EUROPA PRESS - Archivo

L'Oficina de Víctimes lamenta que des de l'Ajuntament de Colau "es confongui" els afectats en incloure testimonis com a víctimes

MADRID, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

La Direcció general de Suport a les Víctimes del Terrorisme espera tenir tancat per a finals d'aquest any o principis de 2020 la xifra oficial definitiva de víctimes dels atemptats gihadistes de Catalunya d'agost de 2017, que calcula que acabarà rondant el centenar de persones.

La directora general de l'organisme depenent del Ministeri de l'Interior, Sonia Ramos, ha defensat en declaracions a Europa Press l'atenció oferta "des del primer moment" a les víctimes de l'atemptat gihadista. De moment s'ha abonat 5,2 milions d'euros i reconegut 96 persones com a víctimes, a les quals cal sumar 24 persones a qui s'han atorgat ajudes com a afectats.

En aquells atemptats ocorreguts a Barcelona i Cambrils i a l'explosió d'Alcanar a l'agost de 2017 van morir 16 persones i 137 van resultar ferides. A partir d'aquí, el Ministeri de l'Interior ha tramitat 549 expedients, dels quals, dos anys després, s'han resolt el 74%.

ELS EXPEDIENTS IMPULSATS PER L'AJUNTAMENT NO PROSPERARAN

El 26% restant procedeixen del "devessall de tramitacions" derivades des de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), que al juny de 2018 va signar un conveni amb l'Ajuntament presidit per Ada Colau. Sonia Ramos ha avançat que "la immensa majoria dels expedients encara en estudi seran negatius".

Des de fa un any s'han succeït les polèmiques entre la UAVAT i Interior coincidint amb l'aniversari de l'atemptat que va deixar 16 persones mortes i 137 ferits. "Nosaltres ens reunim amb ells per explicar-los que la llei diferencia entre afectat de terrorisme i testimoni; per la nostra banda va haver-hi sempre col·laboració, però no puc parlar de reciprocitat", ha assenyalat Sonia Ramos.

La polèmica ve generada perquè la UAVAT, amb el suport del consistori, va llançar un telèfon gratuït i es va queixar que Interior no atenia a molts afectats amb seqüeles psicològiques. L'oficina que dirigeix Sonia Ramos insisteix que aquests "testimonis" amb seqüeles no són reconeguts per la llei com a víctimes amb dret a indemnització econòmica, encara que sí poden tenir ajuda psicològica o donar-se de baixa per malaltia.

La decisió no l'adopta directament el Ministeri de l'Interior. "Cada cas derivat a Interior es converteix en un expedient que és avaluat amb un rigor absolut per un equip col·legiat de la Direcció general de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS)", afegeix Sonia Ramos, que recorda que el procediment està contemplat en la Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme.

Aquesta llei estableix una sèrie de requisits clars per a la consideració de víctima del terrorisme: haver sofert acció terrorista, tenir presència directa en l'acció terrorista o haver sofert danys personals conseqüència de l'acte terrorista. Per a això s'utilitzen també informes oficials de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Aquest criteri ha estat avalat per l'Audiència Nacional, que va dictar aquest mes de juny una primera sentència confirmant la interpretació del Ministeri de l'Interior. El departament recorda que una mateixa víctima pot tenir dos expedients aprovats, un per danys físics i un altre per psicològics, i que les seves dades encara no són definitives perquè hi ha casos d'incapacitat temporal o de consolidació de seqüeles definitives, pendents encara de valoració.

MÉS DE 5 MILIONS EN INDEMNITZACIONS

De moment s'han abonat 5.231.029 euros en concepte d'indemnitzacions per danys personals i ajudes. Respecte a les sol·licituds per danys personals, han estat estimades el 100% de les formulades per defunció i incapacitat permanent, un 44% de lesions no invalidants i un 19% de les corresponents a incapacitat temporal.

A més, s'han estimat un 95% de les ajudes sol·licitades per a assistència immediata, així com un 31% de les formulades per a assistència sanitària i psicològica.

Les dades van ser difoses per Interior el passat 1 d'agost, un dia després que la UAVAT assegurés en una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona que el Ministeri que dirigeix Fernando Grande-Marlaska havia denegat un 82% de sol·licituds presentades per afectats dels atemptats d'agost de 2017. Fa un any també es van queixar des d'aquesta unitat per l'atenció oferta des del Govern.

Interior sosté que la intervenció "immediata" després de l'atemptat a Catalunya es va basar en els llistats facilitats per la Generalitat de Catalunya, competent en l'atenció sanitària. Segons aquesta informació, queda acreditat que van morir 16 persones, cinc d'elles espanyoles, una de doble nacionalitat i deu estrangeres. I van resultar ferides 137, de les quals 32 eren de nacionalitat espanyola.

El Ministeri que dirigeix en funcions Fernando Grande-Marlaska també ha defensat que es va facilitar atenció psicològica continuada i gratuïta a les persones afectades pels atemptats de Catalunya, a través de la Xarxa Nacional de Psicòlegs d'Atenció a Víctimes del Terrorisme.

"Sempre hi ha marge de millora en qüestions com accelerar la burocràcia, però tenim un sistema de protecció de les víctimes de terrorisme que és un model internacional", ha subratllat Sonia Ramos, que ja ocupava el càrrec de directora general amb l'anterior Govern del PP.

En aquest sentit, l'alt càrrec del Ministeri de l'Interior defensa que les administracions han d'abordar aquest tipus de polítiques públiques "des de la discreció i el respecte, evitant la confrontació per respecte a les víctimes".