Publicat 11/05/2015 13:52

Interior defensa un equilibri de seguretat i llibertat amb el terrorisme

Ministro Jorge Fernández,decano de la Facultad de Derecho Esade, Eduardo Berché
EUROPA PRESS

Reivindica la repercussió de la seguretat en l'economia espanyola

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández, ha reivindicat aquest dilluns la importància de trobar un equilibri raonable entre seguretat i llibertat davant de l'amenaça terrorista, amb la qual "la gran temptació és establir restriccions a la llibertat per garantir la seguretat".

En la seva conferència 'Espanya: seguretat i la seva dimensió econòmica' davant d'estudiants de Dret d'Esade, ha argumentat que aquests dos valors no són contraposats, sinó "dues cares d'una mateixa moneda", i ha sostingut que el debat entre aquests dos aspectes és positiu.

"Com més seguretat, més llibertat; i si en algun moment la seguretat posa en risc la nostra llibertat és que no estem fent les coses bé", ha esgrimit, i ha defensat que Espanya ha aconseguit aquest equilibri i les coses s'estan fent relativament bé.

El ministre opina que seguretat i llibertat han de ser un bé dinàmic en avaluació constant, i ha posat com a exemple que, a mesura que l'amenaça del terrorisme ha posat en risc la seguretat, cal "trobar un nou nivell d'equilibri" que reguli fins a quin punt ha d'elevar-se la seguretat sense posar en risc drets bàsics.

"Com més seguretat tinguem, de més llibertat podrem gaudir", segons Jorge Fernández, i ha defensat que la Llei de Seguretat Ciutadana que entrarà en vigor l'1 de juliol aconsegueix l'equilibri entre aquests dos factors, tot i les crítiques de l'oposició.

TOT HA DE SER CONSTITUCIONAL

Els alumnes li han preguntat sobre que França hagi aprovat una llei que permet al Govern francès interceptar comunicacions sense autorització judicial.

El ministre ha explicat que el seu govern ja va intentar impulsar una norma semblant però que tant el Consell General del Poder Judicial com el Consell Fiscal van mostrar dubtes de la seva cabuda en la Constitució: "No forçarem res que no tinguem la certesa que té ple encaix constitucional".

Ha destacat que les noves tecnologies són un altre factor que obliga a replantejar contínuament les polítiques de seguretat: ha posat com a exemple l'auge dels delictes cibernètics --el tercer més habitual després de narcotràfic i prostitució-- i el paper de les xarxes socials en la captació de terroristes --un 80% de la mateixa és via internet--.

TURISME I ACTIVITATS IL·LEGALS

Jorge Fernández ha remarcat també la repercussió que la seguretat té en una economia com l'espanyola, una relació que ha sustentat en dos exemples: la seguretat com a factor determinant perquè els turistes optin per Espanya, i els diners que aflora d'activitats il·legals i el seu efecte sobre les arques públiques.

Així, ha explicat que la seguretat és el segon factor pel qual els turistes diuen optar per Espanya, i ha destacat que 10,6 milions de turistes han viatjat a Espanya només en el primer trimestre de 2015.

Ha exposat també que, gràcies a la lluita contra el frau a la Seguretat Social i la feina irregular, en el primer trimestre han aflorat 274.000 llocs de treball irregulars i més de 12.000 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés