Publicat 01/01/2015 18:28

Interior aplicarà contra ultres de futbol les mesures que usa contra bandes llatines violentes

Admet que "no havien rebut la deguda atenció" i es reforçarà la presència policial

MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministeri de l'Interior ha decidit incloure als ultres dels equips de futbol en el seu Pla d'actuació contra grups organitzats i violents de caràcter juvenil, posat en marxa el 2005. Les mesures previstes en aquest pla eren originalment dirigides a perseguir a grups neonazis o d'extrema esquerra aliens a l'esport i a bandes llatines com els Ñetas o els Latin Kings, entre d'altres.

Ha estat el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, qui ha decidit adoptar aquesta mesura després de la mort del seguidor radical del Deportivo de La Coruña en una batussa multitudinària a Madrid contra els ultres de l'Atlètic de Madrid.

Es tracta d'una instrucció a la qual ha tingut accés Europa Press que actualitza aquest pla i argumenta que "l'experiència ha corroborat que en molts casos, aquests grups tenen una clara caracterització ideològica i els seus comportaments violents desborden l'àmbit purament esportiu, que tan sols constitueix un més dels seus cursos d'expressió".

Aquesta instrucció admet que, tot i que aquest tipus de grups no eren "expressament al marge" d'aquest pla, "no havien rebut fins ara la deguda atenció". Per aquesta raó, des d'ara els grups ultres del món de l'esport "quedaran inclosos i han estat classificats conforme als criteris d'ideologia i nacionalitat d'origen i d'independència o autonomia".

CLASSIFICACIÓ D'AQUESTS GRUPS

La gran majoria de grups radicals que es mouen al voltant del món del futbol a Espanya pertanyen a algun tipus d'ideologia extremista. Precisament aquest pla a l'hora de classificar a les bandes juvenils violentes fa una distinció entre "grups violents antisistema d'extrema dreta", "grups violents antisistema d'extrema esquerra" i "grups violents d'origen llatí". També s'inclou una última categoria sense classificar anomenada "Altres".

Des del ministeri de l'Interior creuen que els grups ultres dels estadis entren en la descripció de banda juvenil que recull aquest pla: "Integrades per menors d'edat o conjuntament per menors i joves entre 14 i 30 anys, com edats de referència, que presenten estructures de cohesió i disciplina interna i les actuacions dels quals deriven en conductes, en algunes ocasions, de caràcter violent que general alarma social".

Entre les mesures que preveu aquesta iniciativa està la que la policia i la Guàrdia Civil posin en comú els seus coneixements per fer un cens unificat de tots els grups que tinguin detectats, amb indicació del seu grau d'activitat. A partir d'ara, els grups ultres de futbol s'inclouran en aquest cens, però a més "especificant en el catàleg que es tracta d'organitzacions relacionades amb la violència a l'esport".

MESURES A APLICAR

Una altra de les mesures d'aquest pla passa per "intensificar" la presència policial en els llocs habituals de reunió d'aquests grups. En el cas dels ultres, aquests llocs són bàsicament els estadis de futbol a més de bars de referència en alguns casos. "Per incrementar l'eficàcia de l'actuació preventiva policial, podrà coordinar-se i complementar-se l'actuació de les Unitats uniformades amb dispositius integrats per personal no uniformat", adverteix la instrucció.

Aquest pla contra les bandes juvenils violentes també inclou el control de pàgines web, establir programes de formació als policies o facilitar intercanvi d'informació amb altres països quan aquests grups operin de manera internacional, entre d'altres mesures addicionals.

A més de la incorporació dels ultres de l'esport, l'altra gran novetat d'aquesta instrucció signada pel secretari d'Estat de Seguretat és que aquest pla passarà a ser de caràcter permanent per a les forces de seguretat de l'Estat. Es va posar en marxa el 2005, en 2009 es va reformar considerablement, en 2013 es va retocar novament i aquest mateix any es va prorrogar la seva vigència fins a desembre. Des de l'1 de gener serà permanent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés