Actualitzat 02/10/2014 12:47

La ingesta de gluten durant els primers mesos de vida no protegeix de la celiaquia

Laboratorio de investigación
Foto: EUROPA PRESS / LEFOE-JOSE GONZALEZ

TARRAGONA, 2 Oct. (EUROPA PRESS)

Consumir gluten en petites quantitats entre els quatre i els sis mesos no ajuda a prevenir la malaltia celíaca als nens amb risc genètic de presentar-la, segons les conclusions d'un estudi europeu en què han participat la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Hospital Sant Joan de Reus (Tarragona) i l'Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Barcelona).

   El treball, que publica la revista 'New England Journal of Medicine', desmunta les hipòtesis plantejades fins ara, que apuntaven que el sistema immune podria acostumar-se al gluten si es consumia en petites dosis a edats primerenques i, per tant, es podria reduir el risc de patir la malaltia.

   L'article, que ha analitzat 950 nens de vuit països amb risc de patir aquesta intolerància, dels quals 98 dels participants eren dels dos hospitals catalans, destaca també que la lactància materna no protegeix contra el desenvolupament d'aquesta malaltia, segons ha informat aquest dijous la URV en un comunicat.

   Si bé fins ara es coneixia que la malaltia era més freqüent entre les dones --com passa en totes les malalties autoimmunes--, s'ha demostrat que, als tres anys, el risc de les nenes de patir celiaquia és dues vegades superior al dels nens.

   S'atribuïa fins ara a un tema hormonal "però en aquestes edats les hormones no juguen cap paper", com apunta la coordinadora de l'estudi a Catalunya, la doctora Gemma Castillejo, gastroenteròloga pediàtrica de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus i investigadora de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

   Es tracta d'un gran estudi europeu --Prevent CD-- en què hi participen vuit països en els quals van prendre part, des del 2007, 950 nens amb predisposició genètica per a la malaltia celíaca, és a dir, que tenen el gen HLA-DQ2 i/o l'HLA-DQ8, i un familiar de primer grau amb celiaquía.

   Dels quatre als sis mesos d'edat, la meitat d'aquests nens rebia 100 mil·ligrams de gluten diari mentre que l'altra meitat rebia placebo, tot i que ni les famílies ni els investigadors sabien qui pertanyia a un grup o a un altre.

   Dels sis als deu mesos, tots introduïen gluten gradualment i a partir del desè mes, l'alimentació ja era lliure i els investigadors feien seguiment del que menjaven.

    Els resultats del treball han mostrat que, als tres anys, un 5,9% dels nens que havien ingerit gluten han estat diagnosticats amb la malaltia celíaca.

   I un 4,5% dels quals havien pres placebo, també l'havien desenvolupat, una diferència aquesta, que els investigadors no han considerat estadísticament rellevant.

   Actualment, les directrius europees aconsellen als pares introduir petites quantitats de gluten als lactants, preferentment durant el període de lactància materna, --no abans dels 4 mesos ni després dels set-- per prevenir aquesta malaltia.

   Amb els resultats de l'estudi es manifesta que aquest consum no influeix en si es contreu o no la malaltia: "Hi ha molta inquietud entre els pediatres i els pares sobre aquesta qüestió", ha ressaltat Castillejo, que considera que ara les recomanacions possiblement hauran de canviar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés