Publicat 05/01/2019 11:34

Un informe reflecteix que els museus d'art de Madrid doblen en visites als de Barcelona

Futur projecte de l'Hermitage a Barcelona a crrec de Toyo Ito
CEDIDA - Archivo

L'Institut Coordenades conclou que Barcelona necessita grans projectes com l'Hermitage

BARCELONA, 5 gen. (EUROPA PRESS) -

Un informe de l'Institut Coordenades reflecteix que la ciutat de Barcelona va acollir menys de la meitat de visitants als seus museus d'art que Madrid "malgrat el major atractiu turístic i dinamisme cultural" de la capital catalana.

Els sis principals museus culturals de Barcelona (Picasso, MNAC, Caixaforum, CCCB, Miró, Macba) van sumar 3,7 milions de visitants l'any, mentre que els quatre grans centres artístics madrilenys --Regna Sofia, Prado, Thyssen, Caixaforum-- van totalitzar 8,2, segons un comunicat a propsit de l'informi 'Museus d'Art 2018'.

Cap museu d'art est entre el més visitat de Barcelona, que va ser la Sagrada Família (4,52 milions el 2017), el Park Güell (3,12), el museu del FC Barcelona (1,84), l'Aqurium (1,62) i el Born Centre Cultural (1,44), segons l'Observatori de Turisme de Barcelona.

A Madrid, quatre dels set llocs més visitats sí van ser museus d'art: el Centre d'Art Regna Sofia (3,8 milions), el Museu del Prado (2,8), el parc Warner (2), l'Estadi Santiago Bernabéu (1,5), el Palau Reial (1,5), el Thyssen (850.496 visitants) i el Caixaforum (622.000).

Segons l'informe, la menor afluncia als museus d'art de Barcelona es pot explicar a diversos factors: un, l'atractiu dels edificis d'Antoni Gaudí en detriment a l'assistncia als museus d'art, almenys pel públic no local.

Un altre factor que apunta és que Madrid té un ritme més elevat de rotacions de les exhibicions temporals: va acollir 58 d'aquestes mostres, enfront de les 38 de Barcelona.

Respecte a la qualitat de les exposicions, l'enfocament dels visitants de museus a Barcelona segueix sent l'inters pels museus dedicats a Picasso, Miró, Tpies, i (a Figueres) Dalí.

Cap al món internacional, colleccions com el Thyssen i Reina Sofia aconsegueixen atreure exposicions itinerants de més envergadura --donat en part a la importncia de les seves colleccions prpies--, i el Prado, donada la seva rellevncia a nivell global.

El vicepresident executiu de l'Institut, Jesús Sánchez Lambás, constata que Barcelona no est en el circuit de grans museus internacionals i "necessita projectes excellents concordes al seu estatus de capital cultural" com a Madrid, pel que és necessari que les administracions públiques potencin els museus d'art a la ciutat.

Coordenadas considera que Barcelona pot aconseguir-ho amb "l'obertura del Museu Hermitage a Barcelona, l'impuls a l'ampliació Macba i MNAC -actualment frenat per barreres administratives- o l'impuls al Disseny Hub Barcelona".

DINAMISME CULTURAL

Així, l'estudi considera que Barcelona és "més dinmica culturalment per suspn en museus": segons l'últim Cultural and Creative Cities Monitor (índex de la CE sobre pols cultural de les ciutats), Barcelona és la novena capital europea de la cultura amb més d'un milió d'habitants, per davant de Madrid (onzena).

I els habitants de Barcelona avancen als madrilenys en participació en activitats culturals (llocs 9 i 17 respectivament), per només el 17,7% dels visitants a aquests museus de Barcelona provenen de la ciutat de Barcelona (excepte CCCB i Caixaforum, amb un públic més local).

En canvi, a Madrid (excepte el Caixaforum, que explica també amb un perfil més local de visitant: 51%), la mitjana en el conjunt dels altres tres museus és d'un 37% de públic autcton.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés