Publicat 14/03/2019 18:08

Infermeria registra 1.469 agressions a professionals el 2018

Satse propone a las consejerías de Sanidad una Ley contra las agresiones a los p
A.CREUS Y .GARCÍA / BANC IMATGES INFERMERES

Andalusia, el País Basc i Castella-la Manxa són les que més n'han comptabilitzat.

MADRID, 14 març (EUROPA PRESS) -

L'Observatori Nacional d'Agressions a Infermeres i Infermers del Consell General d'Infermeria ha registrat un total de 1.469 agressions el 2018 i ha assegurat que "hi ha molt més al darrere".

"En aquelles regions on hi ha pocs casos, les xifres ens diuen que es fa un registre insuficient respecte al que est passant en realitat, amb la qual cosa es torna a posar de manifest que hi ha un mal maneig de la informació relacionada amb les agressions", ha valorat el secretari general del Consell General d'Infermeria, Diego Ayuso.

Per comunitats autnomes, la que més agressions ha comptabilitzat és Andalusia, amb 373; seguida del País Basc, 184, i Castella-la Manxa, amb 145, mentre que a les Canries només se n'han registrat dues; a Extremadura, tres; cinc a Ceuta; vuit a Melilla; 16 a Valncia i 18 a Catalunya.

D'altra banda, la tipologia de l'agressió és fonamentalment verbal, en un percentatge que se situa en més d'un 70 per cent, mentre que l'agressió física se situa entorn d'un 30 per cent.

"A nivell penal, el que es denuncia és l'agressió física, per són moltes més les que es pateixen a nivell verbal i afecten des del punt de vista psicolgic d'una manera molt important el professional", ha subratllat Ayuso.

En aquest context, el president del Consell General d'Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha incidit que "sabem que hi ha moltes més agressions de les quals tenim constncia, principalment quan parlem d'amenaces o insults, perqu els professionals pensen que l'agressió verbal no és motiu de denúncia".

Segons dades presentades per la Policia Nacional recentment, les denúncies de professionals sanitaris es van situar en 298 i un total de 322 professionals agredits, principalment metges i infermers.

"Aquesta disparitat de dades s'explica per l'absncia de denúncia a Comissaria de moltes de les agressions que pateixen els infermers. El motiu resideix en qu la majoria dels professionals, sobretot quan es tracta d'agressions verbals, no s'atreveixen a denunciar i el nostre Observatori inclou casos amb denúncia i sense denúncia davant de la Policia", ha insistit Pérez Raya.

"Per aix, des del Consell General d'Infermeria insistim, una vegada més, en qu qualsevol infermera o infermer que pateixi una agressió, sigui del tipus que sigui, ho denunci davant de la Policia i a l'Assessoria Jurídica del seu collegi d'Infermeria", ha aconsellat el president del consell.

A més, la denúncia és "especialment rellevant", han recordat des del consell, perqu qualsevol tipus d'agressió al professional és un accident de treball. Pérez Raya ha explicat que "si com a conseqüncia de l'agressió patida es deriva un problema de salut tindria la consideració de malaltia professional. Si no es declara l'agressió, no podran beneficiar-se de la protecció per contingncia professional en el sistema de la Seguretat Social".

REGISTRE HOMOGENI

A més, el Consell General d'Infermeria ha reclamat "la importncia de dur a terme un registre unificat, homogeni, a través del nostre Observatori Nacional d'Agressions", segons Pérez Raya.

L'Observatori del consell compta amb un sistema de comunicació i registre d'agressions unificat perqu tots els infermers espanyols puguin comunicar la seva agressió "de manera fcil" i a través d'un formulari.

A més del formulari, a la pgina web de l'observatori també és possible accedir a tota la normativa legislativa relacionada amb les agressions a infermeres, articles científics d'inters relacionats amb aquest assumpte i a les estadístiques per anys.

DECLEG D'ACTUACIÓ

De manera parallela, el Consell General d'Infermeria ha posat en marxa una campanya per fomentar la denúncia de fets d'aquest tipus que es compon d'un decleg d'actuació per prevenir i actuar en cas d'agressió, així com un vídeo que pretén ser una crida a l'acció perqu qualsevol infermer que pateixi una agressió física o verbal ho denunci directament a la Policia o a través del seu Collegi i ho notifiqui a l'Observatori Nacional d'Agressions.

S'hi inclou el testimoniatge d'una infermera que va ser agredida quan treballava a Urgncies, Teresa Mateos. Entre les seqüeles, presenta una lesió cervical i des de llavors, té "cert temor a patir una nova agressió". En el seu cas, va donar-ne part a salut laboral, al seu centre de treball, per reconeix que les coses "eren diferents" i llavors no ho va denunciar a la policia.

Segons Pérez Raya, l'objectiu final de la campanya "és frenar la xacra de les agressions al personal sanitari, perqu a més de la seva repercussió en la salut i seguretat dels professionals afectats, té capacitat per incidir de manera negativa en l'acompliment de l'activitat sanitria i en la qualitat del servei assistencial que presten a tota la ciutadania".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés