Publicat 03/08/2021 19:06

Infermeres critiquen que Salut habiliti a tècniques en cures auxiliars per vacunar

Archivo - Arxivo - Una dosi de la vacuna de Pfizer-BioNtech contra el COVID-19, a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Catalunya (Espanya), a 14 de gener de 2021
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

   El Govern diu que és una mesura "preventiva" i que actualment no preveu activar-la

   BARCELONA, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitria de Catalunya i el sindicat Satse han mostrat aquest dimarts el seu desacord amb l'habilitació per part de la Conselleria de Salut de la Generalitat perqu el personal tcnic en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) pugui administrar la vacuna del coronavirus, i han demanat que es retiri la instrucció que ho possibilita.

   Fonts de la Conselleria de Salut han assegurat a Europa Press que s'ha habilitat com a "mesura preventiva" que les TCAI puguin administrar vacunes en cas que sigui necessari i assegurar així la continutat de la campanya.

   Han assegurat que la mesura permetria augmentar el nombre de professionals disponibles per vacunar i, en cas d'un augment de contagis alliberar a les infermeres perqu puguin recolzar en dispositius amb alta crrega assistencial com els CAP o hospitals.

   Salut ha assegurat que l'actuació de les TCAI en l'administració de la vacuna requeriria dues condicions: haurien de completar prviament una formació específica i realitzar la vacunació sota la supervisió d'infermeres i només intervindrien si no hi ha disposició d'altres collectius professionals que tenen competncia per vacunar.

   Les mateixes fonts han assegurat que en aquests moments Salut "no té previst activar aquesta mesura", i que en cas que fos necessari seria de forma transitria.

   L'Aificc ha considerat en un comunicat que aquesta decisió de Salut d'habilitar aquesta possibilitat "no és més que una violació de les competncies infermeres, és una falta de respecte a la professió infermera i a les infermeres que cada dia estan donant el 100% en la prevenció i control de l'epidmia".

   L'associació ha dit que als CAP i als punts de vacunació massiva, les infermeres han donat resposta a les demandes de cobertura de les agendes de vacunació, que el problema "no és la falta d'infermeres, sinó de dosis disponibles en algun període" i que l'administració de la vacuna contra el covid-19 per la via intramuscular és competncia exclusiva de les infermeres i d'altres especialitats de la salut amb formació universitria.

"RISC"

   Satse ha criticat en un comunicat que Salut possibiliti que "personal no qualificat de formació professional es responsabilitzi del procés de vacunació, posant no només en risc la seguretat del pacient, sinó dels propis treballadors no qualificats als quals se'ls imposa cometre un presumpte delicte per cometre presumpte intrusisme".

   El sindicat ha recordat a les infermeres de Catalunya que l'administració de la vacuna és una tasca professional no delegable, i ha advertit que "actuar judicialment i de manera individual contra cada treballador no qualificat i sense competncies legals per administrar la vacuna".

   Per la seva banda, el Sindicat de Tcnics d'Infermeria (SAI) ha aplaudit que s'habiliti la capacitat per dur a terme la vacunació i collaborar amb els membres de l'equip d'infermeria, esperant que no sigui una mesura que "no sigui sol fruit d'una falta de professionals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés