Actualitzat 09/07/2021 17:16

Impulsen un nou dispositiu per agilitzar els rescats en ofegaments a les platges

Imatge del nou dispositiu
DIPSALUT

Aquest estiu s'ha començat a utilitzar a platges de la costa de Girona

GIRONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Diversos socorristes experts, un grup de recerca de la Universitat de Girona (UdG) i l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) han impulsat un nou dispositiu de rescat que agilitza la resposta en casos d'ofec a les platges.

Segons han informat fonts de Dipsalut a Europa Press, dos socorristes de Girona van comentar que tenien una idea per a un invent per facilitar la seva feina "amb un dispositiu més lleuger, que fos com una ronyonera" i que el professional tingués les mans lliures per nedar o agafar altres eines per fer el rescat.

Aquest nou dispositiu Quick Rescue és un autoinflable molt més lleuger que les boies de rescat tradicionals que s'ha ofert a tots els ajuntaments del litoral de les comarques de Girona perquè els serveis de salvament el puguin utilitzar, i la informació per desenvolupar-lo i fabricar-lo "és d'accés universal".

Aquest prototip s'ha desenvolupat durant diversos anys, i "s'han fet més de 200 simulacions amb socorristes de platges per anar-lo ajustant".

POT "SALVAR VIDES"

El director del Centre d'Innovació i Desenvolupament Conceptual de Nous Productes de la UdG, Josep Tresserres, ha explicat a Europa Press que l'aparell pot arribar a estalviar fins a 30 segons en un rescat, "que en molts casos poden salvar vides", ha emfatitzat.

Tresserres ha detallat que van voler dissenyar una llauna molt més lleugera que les anteriors, perquè ofereixi menys resistència quan el socorrista neda cap a l'ofegat, i pesa menys si ha de córrer per la sorra.

Així mateix, es va buscar un material de plàstic específic que fos resistent, es pogués soldar i admetés l'autoinflat amb una petita bombona d'aire comprimit que s'activa quan ja s'ha arribat a la persona amb problemes.

"Estem molt contents d'aquest projecte, que no s'ha fet sobre la base d'un guany econòmic sinó per resoldre necessitats reals", ha celebrat, i ha afegit que també s'ha buscat la sostenibilitat perquè es tracta d'un dispositiu reutilitzable (només cal reposar la bombona d'aire).

Dipsalut ha format socorristes de diverses platges com ara l'Escala, Lloret de Mar, Cadaqués, Begur i Banyoles (Girona), entre d'altres, perquè aquest estiu el puguin utilitzar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés