Publicat 28/5/2020 15:52:23 +02:00CET

Illa reconeix que s'han produït "alguns rebrots" però assegura que s'han detectat "molt precoçment"

Professional sanitària de l'Hospital Josep Trueta de Girona
ICS

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut que s'han produït "alguns rebrots" de Covid-19 en els últims dies, com els de Lleida, Conca o la població murciana de Totana, però ha assenyalat que les autoritats sanitàries "han detectat molt precoçment" aquest petit repunt de positius i han controlat "adequadament" les possibles infeccions derivades gràcies a l'aïllament de contactes.

Durant la seva compareixença setmanal a la Comissió de Sanitat del Congrés per la crisi del coronavirus, el ministre ha aplaudit les actituds de "prudència" dels Governs de Catalunya i Múrcia per haver demanat que aquestes zones no passessin de fase en el procés de desescalada, com a mesura de precaució davant aquests brots. "És una actitud de prudència que és la correcta en aquests casos", ha assenyalat en concret sobre les autoritats catalanes.

No obstant això, ha recordat que el brot de Lleida procedeix d'una "actitud incívica" en una festa en la qual hi havia més persones de les que correspon per la fase en la qual es troba aquesta província. "Són actituds que hem de condemnar, no porten a res. Hem d'insistir que l'incivisme d'una minoria no posi en risc el que hem aconseguit amb el sacrifici de la immensa majoria", ha criticat.

Sobre el cas de Totana, ha aplaudit la tasca sanitària del Govern murcià: "Les autoritats van demanar que no passessin de la fase 1, van detectar precoçment que hi havia un brot i van traçar contactes estrets". Sobre la base d'aquestes experiències, ha afirmat rotundament que "està funcionant la detecció precoç", però ha instat a "reforçar-ho encara més".

Sobre un possible rebrot del Covid-19 a la tardor, ha assenyalat que de moment no es té "cap garantia" que no es vagi a produir. "Ens situem en el pitjor escenari: rebrot a la tardor i sense vacuna. Fem tot el possible per evitar-ho, tenint sistemes de detecció precoç que permetin controlar-los en un temps curt", ha argumentat, assegurant que el període de detecció se situa ara en un a tres dies. "Seguirem treballant així per evitar que hi hagi rebrots", ha dit.

Sobre la possibilitat d'implementar una aplicació mòbil de rastreig de casos, ha afirmat que Espanya "hi estarà" si hi ha un "projecte de dimensió europeu", però ha advertit que les autoritats sanitàries espanyoles seran "cautes" a l'hora d'implementar-les. "Assegurem-nos que complim amb tots els requisits de protecció de dades i que aquestes 'apps' funcionen correctament. No actuem eixelebradament", ha defensat.

Illa ha recordat que es va a fer una prova pilot amb una d'aquestes aplicacions per comprovar "si els contactes que proporciona aquesta prova pilot són eficaços o no, i si serveixen per a la traçabilitat dels contactes". "Un altre problema és que aquestes aplicacions són de caràcter voluntari... no és tan fàcil. Cal treballar-la una mica i en això estem", ha conclòs.