"Combatrem comunicativament qui enviï missatges enganyosos" sobre les vacunes
BARCELONA, 16 oct. (EUROPA PRESS) -
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha mostrat el seu suport a les mesures sanitàries que ha pres la Generalitat per frenar la incidència del coronavirus, entre les quals destaca el tancament de bars i restaurants, i ha avisat que en els propers mesos s'hauran de prendre mesures "quirúrgiques en períodes curts" i en funció de la incidència epidemiològica de cada territori.
En una entrevista aquest divendres a Rac1 que ha recollit Europa Press, Illa ha assegurat que se sent amb força i no s'ha plantejat dimitir, i ha explicat que treballen amb les comunitats autònomes en un esborrany tècnic per definir més "els nivells i llindars en els quals s'ha d'actuar".
El ministre ha advertit que "ve un període llarg de temps fins que es tingui la vacuna o tractament" en el qual s'hauran de prendre mesures --uns 5 o 6 mesos--, que també s'hauran d'aplicar durant els mesos que es trigui a subministrar el vaccí.
Ha descartat un confinament com el de la primera onada de covid-19, i ha apuntat mesures periòdiques per tallar el contagi o "mantenir-lo en nivells raonables", tot i que ha reconegut que això comporta sacrificis, però ell donarà suport al que decideixin els responsables sanitaris de les comunitats autònomes.
Illa ha advertit que aquest any "no hi haurà un Nadal normal" i que s'haurà de viure d'una manera diferent, perquè al desembre la pandèmia no haurà acabat, malgrat que no ha volgut anticipar decisions perquè encara falten dos mesos i mig.
"Hi hem d'arribar en les millors condicions possibles, actuant amb prudència", ha demanat el ministre, que ha dit que també depèn de com es duguin a terme les trobades familiars i si es fan amb distància i mesures de seguretat, quan li han preguntat pel límit de reunions de sis persones.
DIFERENTS TIPUS DE VACUNA
Illa ha explicat que la Unió Europea ha signat tres contractes amb empreses que elaboren "diferents tipus de vacunes", que es repartiran equitativament i quan hagin passat els filtres de seguretat.
Ha assegurat que a principi d'any ja es començaran a distribuir les dosis i que a l'estiu ja s'haurà vaccinat un percentatge efectiu de la població i "la situació serà de més normalitat", tot i que ha destacat que serà un escenari europeu i que fins que no es vacuni més gent a la resta del món, hi continuarà havent precaucions en altres nivells.
Ha subratllat que a Espanya es distribuiran "amb criteris d'equitat i proporcionalitat" i es començarà per persones amb més risc i els qui hi hagin estat en contacte, i després ha destacat que hi ha una amplíssima majoria de la ciutadania, en paraules seves, que té ganes de vaccinar-se.
CONTRA ELS 'ANTIVACUNES'
"Combatrem comunicativament qui enviï missatges enganyosos", ha subratllat Illa, que ha assegurat que serà molt bel·ligerant i contundent amb els negacionistes i els 'antivacunes', perquè considera que no tenen raó i perjudiquen la societat.
"Hi ha gent que diu que no els hem de vaccinar. És un terraplanisme. Quan hi ha vides pel mig, no", ha resolt el ministre.
Sobre les acusacions que l'aplicació de l'estat d'alarma a Madrid és una decisió política, Illa ha assegurat: "Això és un soroll que s'ha creat. A Madrid hem fet molts esforços i continuem fent esforços per arribar a acords"; ha descartat ser candidat a la Generalitat, i ha dit que ho serà el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
Ha assenyalat que es podria aplicar un estat d'alarma a Catalunya si ho demana la Generalitat, i també ha sostingut que no és prudent permetre un aforament reduït als estadis de futbol i que "és una cosa prescindible".