Actualitzat 26/03/2020 16:40

Salvador Illa diu que els tests ràpids tenien la marca CE

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la seva compareixena en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats.
Pool

MADRID, 26 març (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que els 9.000 tests rpids de coronavirus que s'han tornat tenien la marca CE, per la qual cosa ha preguntat als grups parlamentaris i a la societat en general si hauria estat millor "no comprar-los".

Durant la seva compareixena en la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, i en reposada als portaveus dels grups parlamentaris que li han preguntat sobre el problema que hi ha hagut amb aquests tests, Illa ha explicat que es van adquirir a un provedor nacional.

"La partida que ens va arribar es va comprar a un distribudor nacional que ens va donar la garanties que era un producte marca CE", ha dit el ministre, per qüestionar si ja no serveix la marca CE, i insistir que el provedor era "nacional i de confiana".

De la mateixa manera, el ministre de Sanitat ha comunicat que sobre aquests productes no hi havia cap alerta de l'Agncia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ni de l'Agncia Europea del Medicament, i que quan han analitzat que no complien els estndards han demanat que els canvin.

"No comprarem cap producte que no compleixi amb les especificacions de l'AEMPS i d'aquests no hi havia cap alerta ni a Espanya ni a Europa. Hauria estat millor no comprar-los quan tenien la marca CE i no hi havia cap alerta?", ha dit, per resoldre que han demanat que els canvin.

El Govern espanyol ha explicat que l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) va analitzar la documentació que va aportar l'empresa en relació amb els estudis clínics que havia dut a terme el fabricant xins per analitzar la qualitat dels tests.

Les primeres proves es van fer en parallel en un hospital de Madrid i a ISCIII i quan es va detectar que tenien poca sensibilitat, se'n va ordenar la retirada immediata i es va contactar amb el provedor que el substituir per un altra mena de test.

A més a més, precisen que aquesta operació, que no est relacionada amb la compra de material sanitari que va anunciar dimecres el ministre, es va fer abans que les autoritats xineses facilitessin les llistes dels seus provedors al Govern d'Espanya.

No obstant aix, aquestes llistes inclouen fabricants validats i preferents i "en cap cas consta informació sobre l'empresa xinesa que, segons l'ambaixada, no compta encara amb la llicncia corresponent a la Xina", insisteixen les mateixes fonts que asseguren que "el Ministeri de Sanitat sí va fer comprovacions sobre la fiabilitat del provedor nacional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés