Assegura que se sent "disgustat" pels concerts de Raphael a Madrid amb 5.000 persones de públic
BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha apostat per la coordinació europea per decidir sobre la nova soca del coronavirus del Regne Unit, i ha assegurat que "no hi ha constància" que aquesta soca estigui present a Espanya, però que això no vol dir que no hi sigui.
En una entrevista a Rac1 que ha recollit Europa Press, ha explicat que aquest dilluns a les 11 hores hi haurà una reunió a nivell europeu per prendre una decisió, després que diversos països com Alemanya, França, els Països Baixos i Itàlia hagin decidit cancel·lar els vols amb el Regne Unit, i ha avisat que Espanya és el segon país de la UE pel que fa al nombre de soques de covid-19 i el cinquè o sisè del món: "Hem seqüenciat entre 4.000 i 5.000 soques".
"Hem apostat perquè aquestes mesures siguin coordinades. És bo que hi hagi una resposta cordinada a nivell europeu", ha destacat el ministre, que ha assegurat que es reforcen els controls d'entrada a Espanya i que la vacuna també serà efectiva contra aquesta soca del coronavirus.
Illa ha concretat que durant el cap de setmana va parlar amb el seu homòleg a Alemanya i també amb el britànic, així com amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, sobre aquesta qüestió, i el Govern espanyol valora què fer, i ha apuntat que amb aquesta nova soca pot augmentar la transmissibilitat però no s'ha demostrat científicament encara, sinó que "és una possibilitat".
Ha recordat que des del 23 de novembre les persones que arriben a Espanya de països de risc s'han de fer una PCR i ha subratllat que s'han "reforçat els mecanismes" de control als aeroports i que no hi ha incidències, i ha demanat esperar a la decisió de la reunió a nivell europeu.
CONCERTS DE RAPHAEL
"M'ha disgustat una mica. Complia amb l'aforament però no és el moment, s'ha d'anar molt alerta en actes tan massius", ha assegurat el ministre sobre els concerts de Raphael que es van celebrar aquest cap de setmana a Madrid al Wizink Center, als quals van assistir 5.000 persones.
Ha insistit que s'ha d'extremar la prudència aquests dies i ha reiterat que "no és bo tanta gent de cop en un concert", després d'escoltar les declaracions del conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, que defensava que el concert complia amb les mesures de seguretat establertes.
VACUNACIÓ
El ministre ha explicat que organitzen la campanya per fomentar la vacunació, ha afirmat que ell s'immunitzarà i ha valorat que també ho faci el president dels EUA, Donald Trump: "Està molt bé que ho faci Trump perquè ha estat anticiència. Aquí a Europa hem estat prociència. Ell ho ha fet perquè ha tingut actituds que ha de corregir", ha apuntat.
Illa ha concretat que valoren si el president del Govern central, Pedro Sánchez, s'ha de vaccinar ara: "Farà el que calgui fer. En el nostre cas, en el context europeu, ens haurem d'immunitzar quan toqui", ha apuntat el ministre, que ha dit que sí que ho faran persones rellevants a les franges establertes i hi haurà una primera persona que se la posi.
Sobre els llocs concrets on s'administrarà la vacuna, Illa ha explicat que els detalls els hauran de donar les comunitats autònomes i, en el cas de Catalunya, ho decidirà la Generalitat, que "fa una feina molt bona, magnífica", ha dit el ministre.
Ha afirmat que no se sap amb certesa quant durarà la immunitat de la vacuna, però ha indicat que aquesta mena de vaccins tenen immunitats llargues "no de 6 mesos o un any", malgrat que ha concretat que és probable que calgui una dosi addicional el 2022, però el més probable és que no calgui vacunar-se cada any, en les seves paraules.
"A l'estiu ens trobarem en una situació molt més semblant a la del 2019 que a la del 2020", ha assegurat Illa, que ha vaticinat que es podrà anar de vacances per Europa i als països on hi hagi una part important de la gent immunitzada.
GESTIÓ DE MADRID
Sobre la gestió de la Comunitat de Madrid de la pandèmia, Illa ha sostingut que el Govern autonòmic ha fet "el mateix que a tot arreu", i ha dit que a Madrid hi ha una dada que els diferencia de la resta de territoris i és un percentatge superior de persones que han passat la malaltia, i un 60% de persones a residències que han passat el virus: "No hi ha cap miracle ni misteri, hi ha més soroll i titulars però les coses a tot arreu van igual".
"No hi ha maquillatge de dades ni a Madrid ni enlloc. Si hi tingués constància actuaria", ha subratllat el ministre, que ha destacat que manté una comunicació fluïda amb totes les comunitats autònomes i que l'únic moment en el qual hi va haver discrepàncies amb Madrid va ser a principis d'octubre, quan el Govern central va demanar mesures més dràstiques i es van prendre.
DESCARTA UN CONFINAMENT TOTAL
Illa no creu que calgui un confinament total, ha dit que és partidari de "mesures dràstiques però quirúrgiques" i ha sostingut que les mesures que es prenen no són laxes en comparació amb les d'altres països i que afecten molts sectors econòmics.
Ha destacat que el Govern central treballa en els ajuts per al sector de la restauració, "que és probable que vagi demà en el Consell de Ministres", i també ha descartat comparar-se amb països com Alemanya i ha sostingut que Espanya ha desplegat prou recursos.
"A Alemanya també hi ha queixes. Tots hem de fer esforços en aquest sentit, hem de fer un esforç per comprendre les mesures", ha assenyalat el ministre de Sanitat, que ha afegit que això no és una qüestió que competeixi només al Govern central, sinó a tots, en les seves paraules.
Illa ha indicat que el Govern espanyol treballa per obrir un centre estatal de salut pública juntament amb les comunitats autònomes, que preveu que es posi en funcionament durant la primera meitat del 2021, i ha assegurat que això suposarà "un reforç de les competències" i un exercici de coordinació entre les autonomies.
Quan li han preguntat si hi haurà un carnet de vacunació, Illa ha dit que s'ha creat un registre Covid en el qual constaran les persones que s'han immunitzat, però ha afegit que han decidit a nivell europeu sobre un carnet, que "té pros i contres" i ho han de valorar perquè ara no hi ha una decisió presa sobre aquesta qüestió.