Publicat 03/04/2014 11:42

El II Congrés de la Comunicació Política de Catalunya comença amb autocrítica

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

L'autocrítica ha marcat l'arrencada del II Congrés de Comunicació Política de Catalunya, que s'ha inaugurat aquest dijous i es farà fins divendres al Born de Barcelona.

"Polítics, assessors, politòlegs i periodistes hem caigut en una espiral endogàmica", ha apreciat el president de l'Associació Catalana de Comunicació, Investigació i Estratègia Polítiques (Acciep), Agustí de Uribe-Salazar.

Ha destacat que l'exercici de la política ha perdut en tres dècades la reputació que abans tenia, per la qual cosa el principal repte dels professionals de la comunicació política és canviar aquesta percepció.

"Som a temps de recuperar el prestigi de la política?", s'ha preguntat, i ha afirmat que, malgrat la irrupció de les xarxes socials, hi ha aspectes de la comunicació política que segueixen sent els mateixos que dècades enrere, com els cartells, els anuncis de propaganda electoral, les falques radiofòniques, els mítings i els actes multitudinaris.

"No hem sabut trobar noves formes per motivar" l'electorat, malgrat que les xarxes socials trenquen la distància entre els governants i els governats, i contribueixen a acostar els dos col·lectius.

El tinent d'alcalde Antoni Vives --alcalde en funcions mentre Xavier Trias és a Amèrica-- ha assegurat que la política no està en crisi, i considera erroni culpar dels problemes de la política la comunicació.

PROCÉS SOBIRANISTA

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha destacat que és fonamental incorporar noves tècniques de comunicació i renovar-se constantment: "El servei públic significa una adaptació permanent" a l'evolució de la societat.

Ha afegit que a Catalunya, en plantejar com ha de ser la comunicació política, es "barreja amb el procés sobiranista i el debat sobre les noves formes d'organitzar el país" que tindria una Catalunya independent.

Un plantejament semblant ha apuntat el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí: "El moment que viu el país és excepcional", i també ho és per a la comunicació política.

Jordi Martí ha assegurat que, coincidint amb l'avanç del procés sobiranista, la Generalitat "per primera vegada ha sortit al món a explicar-se com a actor polític".

"No només expliquem la cultura, la llengua i la història pròpia, sinó l'ambició política del país, i mai abans s'havia tingut l'oportunitat per fer-ho", i ha subratllat que el debat sobiranista està tenint eco als mitjans internacionals, per la qual cosa fa un balanç positiu de la seva estratègia de comunicació exterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés