Publicat 24/08/2021 11:34CET

Idibell descobreix noves formes de diagnosticar i tractar una malaltia pulmonar minoritària

Grup investigador de l'Idibell
IDIBELL

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 24 ago. (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha descobert nous biomarcadors de diagnòstic i noves dianes terapèutiques per a la linfangioleiomiomatosi (LAM), una malaltia pulmonar minoritària.

En un comunicat, ha explicat que els investigadors han identificat diferents productes de la transformació de la histamina --una molècula-- que poden servir per millorar el diagnòstic i com a dianes terapèutiques per a aquesta dolència, que afecta principalment a les dones i que es caracteritza per la proliferació anormal de cèl·lules epitelials i fusiformes.

Segons Idibell, el diagnòstic de la LAM és "crític, ja que presenta una elevada heterogeneïtat de símptomes i nombroses similituds amb altres patologies" i fins ara es feia amb un mètode --els nivells plasmàtics de VEGF-D-- poc clar.

No obstant, els investigadors han trobat que les pacients amb LAM tenen nivells elevats en plasma d'un dels principals productes de la transformació de la histamina, el MIAA, i que, per tant, es podria utilitzar com a nou biomarcador.

La primera autora del treball, Carmen Herranz, ha comentat que "l'opció més interessant" seria utilitzar la combinació de MIAA i VEGF-D per fer un diagnòstic el més fiable possible.

A més, davant el fet que algunes pacients no toleren bé el tractament habitual per la LAM --basat en rapamicina--, l'estudi ha demostrat que "el tractament amb antihistamínics, fàrmacs ja aprovats per a altres patologies, és beneficiós com monoteràpia i fins i tot podria tenir un efecte sinèrgic amb la rapamicina", en paraules de l'investigador Miquel Àngel Pujana.

Així, s'ha dissenyat un assaig clínic que avaluarà la seguretat i el benefici de la combinació de la rapamicina i la loratadina --un antihistamínic comú--.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés