Publicat 14/05/2019 19:31

Identifiquen una protena que podria contrarestar el mal heptic per l'abús o mal ús del paracetamol

Identifiquen una protena que podria contrarestar el dany heptic per abús o mal ús de paracetamol
ISTOCK - Archivo

MADRID, 14 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi dut a terme per diversos investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), a l'Institut d'Investigacions Biomdiques de Barcelona, ha descrit un nou agent mediador en la toxicitat heptica induda pel paracetamol.

Es tracta d'una protena que podria ser una nova diana per al tractament del mal heptic que provoca l'abús o mal ús d'aquest analgsic.

A Espanya la toxicitat heptica per paracetamol, un dels frmacs analgsics més consumits al món, és la causa més comuna l'hepatoxicitat per frmacs i el principal motiu d'un atac heptic fulminant, recorden els investigadors a la revista 'Gastroenterology', en qu s'ha publicat l'estudi.

La investigació, amb la investigadora Sandra Torres com a primera signatria i coordinat per les investigadores Carmen García Ruiz i Jose C. Fernández-Checa, concedeix un paper determinant a la protena mitocondrial STARD1 a l'hora de desencadenar els efectes negatius del frmac.

"La STARD1 és una protena que transporta el colesterol a la membrana del mitocondri i inhibeix el transport de glutatió, un antioxidant de les cllules. La protena és determinant en l'acumulació de colesterol a la membrana interna del mitocondri, la qual cosa limita la seva defensa antioxidant", explica la investigadora Torres.

Per a l'estudi, els investigadors han experimentat per primera vegada la combinació d'cid valproic, un antiepilptic, amb el paracetamol, un analgsic, que és segur en dosis teraputiques, per del qual hi ha un consum creixent. Els científics han escollit aquests frmacs sobre la base dels casos registrats d'hepatoxicitat per paracetamol en pacients epilptics sota terpia amb cid valproic.

Si bé existeixen publicacions que relacionen aquests casos amb el consum combinat de paracetamol amb cid valproic, no s'havia comprovat aquest vincle a nivell experimental així com els possibles mecanismes implicats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés