Publicat 12/02/2014 19:00

Identifiquen un procés cel·lular que accelera la degeneració muscular en la vellesa

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Grup de Biologia Cel·lular de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona han descobert un mecanisme fisiològic que intervé en el procés d'envelliment irreversible de les cèl·lules mare musculars en organismes d'edat avançada.

El descobriment, que publica la revista 'Nature', obre una via d'investigació per atenuar la pèrdua de capacitat regenerativa del múscul en persones d'edat avançada, ha assegurat la UPF en un comunicat.

Els investigadors van detallar com els músculs de ratolins d'edat avançada --de 20 a 24 mesos d'edat-- perden la seva capacitat regenerativa com a conseqüència de l'activació d'una via de senyalització associada a l'envelliment cel·lular, i que provoca que les cèl·lules perdin la seva capacitat de dividir-se.

Per aquesta raó, consideren que processos similars també es desencadenen en el cas dels humans, i conclouen que la regeneració del múscul esquelètic "depèn d'una població de cèl·lules mare musculars" que es troben en estat latent.

Aquesta situació de latència o quiescència --restar quiet malgrat tenir moviment propi-- es pot revertir per dany o estrès per formar noves fibres musculars i expandir-se en noves cèl·lules mare.

Les funcions regeneratives d'aquestes cèl·lules mare disminueixen amb l'envelliment, com ja se sabia, tot i que l'equip de la UPF ha determinat que les cèl·lules mare musculars experimenten "canvis intrínsecs que són irreversibles" i que les porten a transitar d'un estat latent a un altre en el qual el creixement i l'expansió ja no són possibles.

El treball, liderat per la investigadora Icrea Pura Muñoz-Cánoves, ha analitzat en ratolins de laboratori que el manteniment de la latència està relacionada amb la inhibició de la via de senyalització --p16[ink 4a--, una via que no poden inhibir les mateixes cèl·lules en ratolins geriàtrics.

El descobriment "proporciona la base per a atenuar la pèrdua de capacitat regenerativa del múscul en persones d'edat molt avançada", de manera que s'allargaria la longevitat de les seves cèl·lules musculars, ha assegurat la investigadora.

En la investigació també hi han col·laborat científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (Zinc) de Madrid.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés