Publicat 03/04/2019 17:54CET

Identifiquen una nova eina teraputica contra un tipus de cncer infantil

Hospital de Cruces, sala de espera.
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors del grup d'investigació translacional en cncer en la infncia i l'adolescncia del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) han identificat nous microRNA capaos de reduir el creixement de cllules tumorals del neuroblastoma, un tipus de cncer infantil.

Els resultats del treball, publicat a 'Cellular and Molecular Life Sciences', proporcionen les bases per desenvolupar noves terpies basades en microRNA per tractar els neuroblastomes més agressius.

A Europa, es diagnostiquen anualment uns 15.000 casos nous de cncer peditric, i prop del 10% corresponen al neuroblastoma, un tumor embrionari del sistema nerviós simptic.

Els coordinadors del grup, Soledad Gallego i Josep Sánchez de Toledo, han destacat que "la supervivncia és excellent en els pacients amb neuroblastoma de baix risc, per que se situa per sota del 50% en els d'alt risc, i per tant cal desenvolupar noves terpies".

Una de les principals línies d'investigació del grup, liderada per Miguel Segura, té precisament l'objectiu principal de desenvolupar les terpies epigentiques, que són aquelles destinades a modular l'expressió dels gens per sense canviar-ne la seqüncia del genoma.

Dins d'aquest camp emergent, cobra especial atenció l'ús teraputic dels microRNA, petites molcules d'ARN capaces de regular múltiples gens i vies de senyalització alhora, cosa que minimitza l'aparició de mecanismes de resistncia a la terpia.

Amb la finalitat d'identificar els microRNA amb més potencial teraputic en neuroblastoma, els investigadors van fer un cribratge d'alt rendiment que va restaurar l'expressió de 2048 microRNA en cllules tumorals de neuroblastoma.

Segons els autors principals de l'estudi, Aroa Soriano i Marc Masanas, aquesta estratgia va permetre identificar miR-323a-5p i miR-342-5p com els supresors del creixement tumoral en models cellulars i animals".

"Els resultats de l'estudi ens proporcionen una prova de concepte de la utilitat d'aquest tipus d'estratgies teraputiques basades en la restauració de l'expressió de microRNA com a nou tractament per al neuroblastoma i també per a altres tipus de cncer peditric", explica Soriano.

El següent pas d'aquest estudi és aconseguir que el tractament basat en microRNA es converteixi en una realitat: "Una barrera amb la qual ens trobem és que l'aplicació d'aquests nous tractaments es troba limitada per la falta de formulacions clíniques adequades que protegeixin, estabilitzin i dirigeixin aquestes molcules als tumors", diu Segura, l'investigador principal del grup.

Per aquest motiu els investigadors estan treballant de manera multidisciplinria amb experts en nanopartícules (Grup Nanomol-ICMAB-CSIC) per --en un futur-- poder administrar els microRNA identificats en l'estudi per al tractament del neuroblatoma d'alt risc.

L'estudi ha estat finanat per l'Institut Carlos III; el programa Marie Curie de la Comunitat Europea; el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; l'Associació Espanyola contra el Cncer (AECC) i les Associacions Acunapatata i Associació NEN.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés