Identifiquen una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil

Publicat 3/4/2019 17:54:02CET
Hospital de Cruces, sala de espera.
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors del grup d'investigació translacional en càncer en la infància i l'adolescència del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) han identificat nous microRNA capaços de reduir el creixement de cèl·lules tumorals del neuroblastoma, un tipus de càncer infantil.

Els resultats del treball, publicat a 'Cellular and Molecular Life Sciences', proporcionen les bases per desenvolupar noves teràpies basades en microRNA per tractar els neuroblastomes més agressius.

A Europa, es diagnostiquen anualment uns 15.000 casos nous de càncer pediàtric, i prop del 10% corresponen al neuroblastoma, un tumor embrionari del sistema nerviós simpàtic.

Els coordinadors del grup, Soledad Gallego i Josep Sánchez de Toledo, han destacat que "la supervivència és excel·lent en els pacients amb neuroblastoma de baix risc, però que se situa per sota del 50% en els d'alt risc, i per tant cal desenvolupar noves teràpies".

Una de les principals línies d'investigació del grup, liderada per Miguel Segura, té precisament l'objectiu principal de desenvolupar les teràpies epigenètiques, que són aquelles destinades a modular l'expressió dels gens però sense canviar-ne la seqüència del genoma.

Dins d'aquest camp emergent, cobra especial atenció l'ús terapèutic dels microRNA, petites molècules d'ARN capaces de regular múltiples gens i vies de senyalització alhora, cosa que minimitza l'aparició de mecanismes de resistència a la teràpia.

Amb la finalitat d'identificar els microRNA amb més potencial terapèutic en neuroblastoma, els investigadors van fer un cribratge d'alt rendiment que va restaurar l'expressió de 2048 microRNA en cèl·lules tumorals de neuroblastoma.

Segons els autors principals de l'estudi, Aroa Soriano i Marc Masanas, aquesta estratègia va permetre identificar miR-323a-5p i miR-342-5p com els supresors del creixement tumoral en models cel·lulars i animals".

"Els resultats de l'estudi ens proporcionen una prova de concepte de la utilitat d'aquest tipus d'estratègies terapèutiques basades en la restauració de l'expressió de microRNA com a nou tractament per al neuroblastoma i també per a altres tipus de càncer pediàtric", explica Soriano.

El següent pas d'aquest estudi és aconseguir que el tractament basat en microRNA es converteixi en una realitat: "Una barrera amb la qual ens trobem és que l'aplicació d'aquests nous tractaments es troba limitada per la falta de formulacions clíniques adequades que protegeixin, estabilitzin i dirigeixin aquestes molècules als tumors", diu Segura, l'investigador principal del grup.

Per aquest motiu els investigadors estan treballant de manera multidisciplinària amb experts en nanopartícules (Grup Nanomol-ICMAB-CSIC) per --en un futur-- poder administrar els microRNA identificats en l'estudi per al tractament del neuroblatoma d'alt risc.

L'estudi ha estat finançat per l'Institut Carlos III; el programa Marie Curie de la Comunitat Europea; el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) i les Associacions Acunapatata i Associació NEN.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 3. 3

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 4. 4

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 5. 5

  La Xina confirma 571 casos de pneumònia causada pel nou coronavirus

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista