Publicat 16/4/2019 18:00:19CET

Identifiquen un nou biomarcador per fer teràpies personalitzades contra el càncer

Laboratorio del IVF
IVF - Archivo

BARCELONA, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB Barcelona) han demostrat que la proteïna TP53INP2 té un paper important en la inducció de mort cel·lular, la qual cosa podria ser rellevant en el tractament contra certs tipus de càncer.

"Observem que els alts nivells de TP53INP2 en les cèl·lules portaven a una acceleració de l'apoptosi quan certs receptors situats en la membrana cel·lular estaven activats, mentre que les cèl·lules que no tenen aquesta proteïna són més resistents a la mort", ha destacat el cap del laboratori de Malalties Metabòliques Complexes i Mitocondris de l'IRB Barcelona, Antonio Zorzano.

L'estudi, publicat a la revista 'EMBO Journal', descriu com aquesta proteïna podria augmentar l'eficàcia de certs tractaments de quimioteràpia com és el cas de Trail.

"Vam demostrar que TP53INP2 permet que les cèl·lules canceroses siguin més sensibles a diferents inductors de mort cel·lular, inclòs Trail", ha explicat la investigadora postdoctoral de l'IRB Barcelona i primera autora d'aquest treball, Saska Ivanova.

Trail és una teràpia amb un gran potencial com a possible tractament contra el càncer perquè aquesta proteïna és capaç d'induir selectivament la mort de cèl·lules canceroses.

Des del seu descobriment el 1995, molts assajos clínics s'han centrat en aquest fàrmac; no obstant això, no tots els pacients amb càncer responen a aquest tractament.

Diversos investigadors de l'IRB Barcelona han confirmat la relació entre els alts nivells de TP53INP2 i una millor resposta al tractament amb Trail en cèl·lules canceroses de fetge i de mama.

Un dels problemes que planteja Trail és la necessitat d'identificar els pacients en els quals hi hauria una resposta favorable a aquest tractament, perquè en alguns tipus de càncer pot fins i tot afavorir la progressió tumoral.

"Proposem la proteïna TP53INP2 com un possible marcador que permeti identificar pacients que es podrien beneficiar del tractament amb Trail", ha afegit Zorzano, catedràtic de la Universitat de Barcelona i investigador del programa Ciberdem.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.