Publicat 23/02/2014 18:16

Identifiquen a la melsa un tipus de cèl·lules immunològiques claus per al desenvolupament de vacunes

BARCELONA, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Biomèdiques (Imim) de Barcelona han identificat per primera vegada en éssers humans la presència a la melsa d'un subtipus de cèl·lules limfoides innates essencials per a la producció d'anticossos, fet que obre la porta al disseny de vacunes més eficaces contra malalties com la meningitis i la pneumònia.

A la troballa, publicada a la revista 'Nature Immunology', també han participat investigadors de l'Icahn School Medicine del Mount Sinai de Nova York i del Riken Research Center for Integrative Medicine del Japó, ha informat l'Imim en un comunicat.

Les cèl·lules limfoides innates, descobertes fa poc per la comunitat científica, són la primera línia de defensa immunològica de les superfícies del cos humà més exposades a bacteris, com l'intestí i la pell.

Per primera vegada, els investigadors de l'Imim han descrit també la seva presència a la melsa en éssers humans i quina és la seva funció, el que permetrà identificar noves estratègies per al desenvolupament de vacunes més eficaces contra els bacteris encapsulats, considerats molt virulents i causants de la mort de milions de nens cada any.

Les vacunes disponibles actualment contra aquest tipus de bacteris confereixen una protecció "limitada" a individus immunodeficients, i el seu cost és massa car per al seu ús a països en vies de desenvolupament, ha explicat el responsable de l'equip d'investigació, Andrea Creutti.

Per realitzar l'estudi, s'han fet estudis 'in vitro' amb cèl·lules aïllades de mostres de melsa humana i estudis 'in vitro' amb diferents models de ratolins, quelcom que ha permès detectar la presència d'aquestes cèl·lules i el seu funcionament.

També han explorat la funció de les cèl·lules limfoides innates en estat d'homeòstasi --en absència de malaltia--, el que obre la porta a estudiar la possible implicació d'aquestes cèl·lules a diversos processos patològics a les mucoses i a nivell sistèmic, com les malalties autoimmunes i les immunodeficiències.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés