Publicat 30/01/2019 19:11CET

Identifiquen les protenes que controlen la producció mucosa

Gerard Cantero-Recasens
CRG

BARCELONA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

Diversos científics del Centre de Regulació Genmica (CRG), en collaboració amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), han identificat les protenes que controlen la quantitat de mucines --principal component del moc-- que secreten, i que podria resultar una nova via per tractar diverses malalties relacionades amb la producció mucosa.

Les cllules produeixen mucines a un ritme constant i, quan es troben exposades a un allergogen o patogen, produeixen rpidament una gran quantitat de mucines, que est controlada pel calci, ha informat aquest dimecres el CRG en un comunicat.

L'estudi, publicat en les revistes 'eLife' i 'Journal of Biological Chemistry', revelen dues protenes --TRPM4 i NCX-- que treballen juntes per controlar la secreció de mucines tant en cllules sanes com en cllules derivades de pacients amb fibrosi quística.

Els investigadors han identificat una tercera protena anomenada KChIP3 que capta els nivells de calci en les cllules sanes per alliberar mucines, una cosa que és crucial per mantenir la densitat i el gruix de moc necessari en el clon.

Aix significa, segons els investigadors, que les cllules tenen mitjans per controlar quanta mucina produeixen en funció de les seves necessitats, i poden produir grans quantitats de moc quan hi ha presncia d'allerggens o patgens, o bé alliberar la mesura justa i de manera constant només per preservar la capa mucosa.

"Primer, vam fer un garbellament genmic i vam identificar 25 protenes implicades en la secreció de mucines en cllules de cncer de clon", ha explicat l'investigador Gerard Cantero-Recasens, qui ha afegit que també van identificar un sensor de calci --KChIP3-- que controla la secreció basal de mucosa, que si no funciona correctament, les cllules de cncer de clon alliberen mucines massivament.

Ha assegurat que els va sorprendre descobrir que les cllules fessin servir diferents fonts de calci --a l'interior i exterior de la cllula-- per controlar la secreció de mucines, i que aquest sensor actua com un fre, i evita l'alliberament de mucosa.

L'equip va descobrir que les cllules fan servir el mateix per controlar la secreció de mucines en resposta a un estímul en les vies respiratoris i en el clon, una troballa amb la qual si s'aborda una mateixa molcula en la secreció, "es podrien tractar malalties respiratries com l'asma o l'EPOC, així com patologies associades al clon".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés