Publicat 05/07/2016 13:49

Identifiquen les característiques que optimitzen la resistència de les mongetes en la sequera

Una plantación de judías experimental en Palmira (Colombia)
UAB

La troballa podria millorar el cultiu a l'Amèrica Central i del Sud i a Àfrica

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 5 jul. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Programa Fesol del Centre Internacional d'Agricultura Tropical (Cait) de Colòmbia han identificat les característiques que queden clau per a la millora genètica de les mongetes a la sequera.

L'investigador del Laboratori de Fisiologia Vegetal de la UAB i del Cait, Arnulfo Polania, ha assenyalat que han descobert la combinació específica de diverses característiques que confereixen la resistència de determinades varietats i per a cada zona, depenent de si la terra reté o no la humitat i si les sequeres són intermitents o contínues, segons ha informat el centre universitari aquest dimarts en un comunicat.

En aquest sentit, després d'avaluar 36 línies avançades d'aquests llegums, obtinguts a partir d'encreuaments entre diferents varietats, els han classificat en dos grups, estalviadors i gastadors d'aigua.

En el cas del primer té menor obertura d'estomes, fulles petites, un creixement moderat i són eficients per remobilitzar el carboni des de les fulles i tiges a la formació de beina i gra, apropiades per ser cultivades en zones semiàrides com l'Amèrica Central, Àfrica i el sud de Mèxic.

En el cas del segon grup tenen un sistema d'arrels profundes que maximitzen l'extracció d'aigua, que els permet un major creixement vegetatiu, ideals per ser cultivats en àrees amb sequeres intermitents com l'Amèrica Central, Sud-amèrica i Àfrica.

El treball s'ha publicat en la revista 'Frontiers in Plant Science' després d'uns experiments portats a terme a Palmira (Colòmbia), entre el juny i el setembre del 2012 i el 2013, es tracta d'un aliment important en els tròpics, la sequera afecta el 60% de les àrees cultivades amb mongetes al món i pot causar pèrdues en la producció des d'un 10% fins al 100% en alguns casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés