Identifiquen gens clau en l'orientació de les cèl·lules en la formació de teixits i òrgans

Mosca de la fruita (Drosophila)
PIXABAY
Publicat 5/12/2018 14:09:18CET

La investigació catalana s'ha basat en les mosques de la fruita

BARCELONA, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

Un grup d'investigadors de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB) del CSIC han descobert gens que tenen un paper clau en l'alineació i orientació de les cèl·lules epitelials, i una "via de senyalització --grups de cèl·lules que n'activen d'altres-- indispensable per a la formació correcta de l'organisme", els òrgans i els teixits.

L'estudi, publicat en la revista 'Cell Reports', ha demostrat que els gens Dachsous, Fat i Four-jointed són essencials per a la correcta orientació de les cèl·lules amb l'eix anteroposterior --del ventre a l'esquena-- de l'animal, després d'una anàlisi en la mosca de la fruita (Drosophila).

El complex entre aquests tres gens "proporciona els senyals posicionals necessaris per portar les cèl·lules individuals a una alineació uniforme" i ordenada, orientada axialment, segons els científics, ha explicat en un comunicat CSIC Catalunya.

Han afegit que aquests gens afecten la coordinació global de les cèl·lules i les seves respectives orientacions a l'espai, "la qual cosa és essencial per a la funcionalitat del teixit", i han suggerit que la senyalització que fan pot ser crucial perquè els teixits es tornin uniformes en altres processos morfogenètics o durant la seva reparació.

CREACIÓ D'ÒRGANS

Per al desenvolupament d'un ésser viu, és clau l'organització dels òrgans a l'espai, i això requereix controlar la mesura de les cèl·lules, la seva diferenciació, el seu moviment, i la posició i orientació en els teixits, a través dels senyals que reben les cèl·lules i que els indiquen quins han de ser.

En la mosca de la fruita, un model experimental de laboratori, l'epidermis dels seus segments abdominals es crea 'de novo' a través del reemplaçament de les cèl·lules de l'epidermis (pell) de la larva per cèl·lules d'origen embrionari (histoblasts) que formaran diversos òrgans sensorials i l'epidermis de l'insecte adult.

A mesura que els histoblasts proliferen --expandint-se i unint-se-- han d'anar-se orientant correctament i de manera uniforme al cos de l'insecte, i en aquest nou treball, els investigadors han vist que els canvis dels histoblasts respecte a l'eix corresponen a l'expressió del gen Fat en combinació amb l'activitat del gen Dachsous.

Tots dos gens codifiquen per molècules (cadherines) responsables de les unions entre cèl·lules i que participen a mantenir la integritat dels teixits animals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.