Identifiquen una diana terapèutica per abordar càncers de pròstata metastàtics i resistents

Càncer de pròstata
JOHNS HOPKINS KIMMEL CANCER CENTER - Archivo
Publicat 5/12/2018 16:14:59CET

BARCELONA, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han identificat una nova vulnerabilitat a la qual atacar en els càncers de pròstata més agressius, metastàtics i que s'han fet resistents a les teràpies hormonals disponibles.

L'estudi, publicat a la revista 'Nature Communications' i en el qual participen també diversos investigadors de la Universitat de Columbia i de la de Berna (Suïssa), obre la porta a una nova teràpia combinada per tractar aquest tipus de càncers, han informat aquest dimecres l'Idibell i l'ICO.

Els investigadors han demostrat que aquests tumors generen nivells creixents de la proteïna NSD2 a mesura que avança la progressió tumoral i l'adquisició de resistència a les teràpies, i han pogut validar experimentalment que aquests tumors, per continuar creixent i disseminant-se, són depenents d'aquesta proteïna, per la qual cosa representa una diana terapèutica emergent.

Han utilitzat una sèrie de línies de ratolins transgènics portadors de mutacions prevalentes en els pacients de càncer de pròstata, que només són actives a les cèl·lules de l'epiteli prostàtic dels rosegadors, tal com passa en la gran majoria dels pacients.

Partint d'aquests models, una vegada els ratolins han desenvolupat el càncer, s'han aïllat les cèl·lules tant dels tumors primaris de pròstata com les de les metàstasis i s'han analitzat els patrons d'expressió gènica.

EINES BIOINFORMÀTIQUES

Mitjançant l'ús de diferents eines bioinformàtiques, els investigadors han identificat els gens candidats a representar una vulnerabilitat en aquests tumors tan agressius, i els factors que, de manera diferencial, estan presents en la malignització i la metàstasi.

La NSD2 és una proteïna amb activitat enzimàtica que introdueix modificacions químiques a les proteïnes que donen suport estructural als filaments de l'ADN, anomenats histones.

Les modificacions en aquestes histones produïdes per l'acció de la NSD2 donen lloc a una relaxació en els nivells de compactació dels filaments de l'ADN, i desencadenen l'activació de l'expressió d'un conjunt de gens amb potencial tumorigènic.

Una de les principals hipòtesis dels investigadors que signen aquest estudi és que l'activació d'aquests gens com a resultat de l'acció de la NSD2 és la responsable de la resistència als tractaments de quimioteràpia que, de manera habitual, s'administren als pacients amb càncer de pròstata.

Els investigadors treballen amb molècules que permeten inhibir la funció de la NSD2 i, per tant, disminuir la malignitat dels tumors de pròstata en ratolins, i que es tradueix en un augment de la supervivència del model experimental.

Consideren que la inhibició d'aquesta proteïna podria conduir a resensibilitzar els tumors de pròstata que presenten resistència als tractaments antiandrogènics habituals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.