Publicat 17/5/2019 18:04:53 +02:00CET

Identifiquen un biomarcador en sang que detecta l'Alzheimer en fase inicial

Los investigadores Carlos Saura y Lilian Enríquez en su laboratorio
UAB - Archivo

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 17 maig (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (Inc-UAB) i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (Ciberned), entre d'altres, han identificat un biomarcador en sang que diagnostica l'Alzheimer en fases inicials.

La troballa ha consistit a identificar una signatura molecular basada en petites molècules --composta per miR-92-3p, miR-181c-5p i miR-210-3p-- que s'han trobat en pacients amb deterioració lleu i Alzheimer, així, aquestes dades preliminars han suggerit que la signatura podria fer-se servir per predir la progressió de la deterioració cognitiva lleu de la malaltia, segons ha informat la UAB aquest divendres en un comunicat.

L'investigador de l'Inc-UAB, José Rodríguez, ha assegurat que aquest treball permetrà un "impuls en l'avançament terapèutic" de la malaltia, a més d'una aplicació de teràpies no-farmacològiques que es fan servir per mantenir la funció cognitiva que milloraran la qualitat de vida dels pacients.

Una altra de les responsables del treball, Dolors Siedlecki-Wullich, ha indicat que s'obre la porta a un "kit molecular que podria proporcionar un mètode senzill, mínimament invasiu, eficaç i assequible" per al diagnòstic de l'Alzheimer en les seves etapes inicials en l'examen rutinari que es du a terme.

La investigació s'ha publicat aquesta setmana a 'Alzheimer's Research & Therapy' i hi han format part diversos investigadors de diferents organitzacions nacionals i internacionals.