Actualitzat 20/08/2014 11:09

Identificar el genotip del VPH causant de lesions uterines permet determinar el risc de càncer

Hospital Puerta del Mar, Cádiz
Foto: HOSPITAL DEL MAR

BARCELONA, 20 Ago. (EUROPA PRESS)

Ginecòlegs i patòlegs de l'Hospital del Mar de Barcelona han avaluat la utilitat d'identificar el genotip del virus del papil·loma humà (VPH) implicat en el desenvolupament de les lesions preinvasores malignes del coll uterí, i conclouen que permet determinar el risc real de desenvolupar càncer invasiu.

   Segons ha informat el centre aquest dimecres en un comunicat, l'estudi ha estat un de les quatre tasques guardonats al World Congress for Cervical Pathology and Colposcopy, i la seva aplicació oferiria un seguiment personalitzat i adequat per a cada cas i evitaria tractaments innecessaris.

   El responsable de l'estudi, Josep Maria Solé, ha assenyalat que hi ha uns dos milions de dones de 15 anys afectades per lesions epitelials escamoses de sota grau causades pel VPH en la Comunitat Europea, per la qual cosa davant de la seva alta incidència i heterogeneïtat "és fonamental disposar de marcadors de progressió que permetin saber el risc real de desenvolupar càncer".

   Ha afegit que fins ara les tècniques disponibles sol permetien discriminar entre els VPH d'alt risc i els de sota risc, però el fet de conèixer el genotip del VPH permetrà determinar exactament la seva perillositat i actuar en conseqüència.

   Les lesions cervicals intraepitelials escamoses són lesions preinvasores malignes de les cèl·lules de coll uterí i es divideixen en lesions de sota risc (Lsil) --les més comunes i que al 70% dels casos es resolen sense tractament-- i les d'alt risc (Hsil).

   L'estudi ha analitzat el genotip del virus del papil·loma present en 143 dones diagnosticades de Lsil i els ha classificat en categories per determinar el possible risc de progressió cap a una lesió d'alt risc que tenen diferents genotips, i així oferir tractaments i seguiments diferents en cada cas.

   L'equip ha seguit l'evolució d'aquestes dones durant un període de dos anys per establir que, si el genotip és VPH16, el risc de progressió cap a una lesió d'alt risc és del 32,1% i més ràpida.

   D'altra banda, el risc del genotip VPH18 és del 14,3%, i es redueix fins al 5,8% en els altres VPH d'alt risc; en el cas de no detectar cap virus d'alt risc, la progressió és gairebé nul·la.

   El descobriment pot un canvi en el protocol de tractament d'aquesta patologia, segons Solé, ja que en cas que el genotip sigui VPH16 o 18, seria convenient indicar un examen del coll de l'úter i un control estricte per estudiar com evoluciona la pacient.

   El diagnòstic habitual d'aquestes lesions és la citologia o el test de Papanicolau, que permet identificar canvis anormals en les cèl·lules de l'úter produïdes pel VPH, que es transmet normalment per contacte sexual; 12 dels 40 tipus del virus es consideren d'alt risc perquè poden iniciar un càncer cervical.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés