Publicat 27/1/2014 17:59:07 +01:00CET

ICV critica la "multa irrisòria" a Mútua de Terrassa per l'operació en la privada d'un pacient

Laia Ortiz, ICV
EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ICV i diputada al Congrés, Laia Ortiz, ha criticat aquest dilluns la "multa irrisòria" de 6.000 euros que la Conselleria de Salut de la Generalitat ha imposat a Mútua de Terrassa per l'operació d'un pacient per la via privada, per la qual cosa ha anunciat una bateria de preguntes al Parlament al conseller Boi Ruiz.

Ortiz ha assegurat que la sanció és "una nova mostra de la doble vara de medir" del Govern, que castiga els més vulnerables amb retallades i és connivent amb aquells que fan negoci en l'àmbit sanitari, com al seu entendre demostra un cas que publica aquest dilluns 'El País'.

La sanció, que arriba després que el pacient denunciés un metge per suposadament derivar-lo de la sanitat pública a la sanitat privada i acabar operant-lo al mateix centre després de pagar 9.000 euros, és "una broma i una presa de pèl" per als usuaris de la sanitat, ha criticat la portaveu ecosocialista.

Ortiz ha recordat que, tot i que Mútua de Terrassa practica activitat privada en les seves instal·lacions, el 90% del seu finançament prové de la sanitat pública, per la qual cosa l'activitat d'un dels seus metges al centre també repercuteix en els beneficis.

ICV-EUiA ha registrat al Parlament una bateria de preguntes per saber quins controls segueix la Conselleria i si hi ha altres casos com aquest, ja que la multa de 6.000 euros "no cobreix els mínims per a desincentivar" aquest tipus d'actituds, ha criticat.

La Conselleria de Salut de la Generalitat, que el maig va obrir un expedient al centre, ha declinat fer declaracions sobre el cas del pacient de 52 anys --Justiniano Villarán--, qui va denunciar que un metge del centre es va negar a operar-lo d'una síndrome piriforme per la via pública, al·legant que l'instrumental que requeria era seu.

Tot i això, poc després de la intervenció per la via privada, l'hospital es va posar en contacte amb ell per una consulta coberta per la sanitat pública.