Actualitzat 22/10/2015 16:26

Ibáñez celebra els 200 números de Mortadel·lo i Filemó amb 'El tresorer'

Bárcenas, nuevo personaje en Mortadelo y Filemón
EUROPAPRESS

MADRID, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

El dibuixant Francisco Ibáñez ha celebrat els 200 números dels àlbums de Mortadel·lo i Filemó amb una nova història titulada 'El tresorer' (Ediciones B), que sortirà a la venda aquest dimecres, protagonitzada per un personatge que recorda l'extresorer del PP Luis Bárcenas si bé l'autor ha negat interès en "fer crítica social".

"El tresorer és un personatge que sorgeix de pura casualitat, potser de manera inconscient en veure tot el que sortia a la televisió i ràdio. Però no m'aprofito d'ell per criticar la seva forma de fer, de pensar o de maniobrar, sinó perquè hi hagi 1.000 gags", ha explicat Ibáñez en la presentació.

La trama d''El tresorer' presenta nombroses similituds amb l'actualitat, partint d'un ministre 'del peculi' (també amb certa retirada a Cristóbal Montoro) que fa un encàrrec a la T.I.A., després de comprovar que la tresoreria del 'Partit Papil·lar' ha estat saquejada.

La missió dels dos agents serà la de vigilar el tresorer d'aquesta formació, amb una lleugera tendència a aixecar el dit cor en determinades situacions.

"Vaig pensar en com diferenciar aquest personatge dels de sempre, i vaig recordar una sèrie a la televisió de marcianets que baixaven a la Terra i tenien aquests dits grassos", ha justificat el dibuixant.

En qualsevol cas, ha reiterat que el seu interès no estava enfocat en la crítica a polítics.

"No volia que la gent llegís el còmic i digués sobre els personatges: 'mira aquest paio, què malament ho fa'. Per això ja està el crític social i polític, jo només vull que la gent que ho està passant malament agafi el meu llibre i gaudeixi", ha indicat.

En aquest sentit, Ibáñez entén que 'El tresorer' recorda "les pel·liculetes antigues trucades 'de cel·luloide ranci'" en les quals no existeix un interès per la pel·lícula en global sinó per la successió de gags que recorren l'obra.

Els perills de portar al còmic personatges amb certa semblança a persones amb certa rellevància no li han generat problemes a aquest dibuixant, qui ha reconegut que l'autèntic risc existia durant el franquisme amb la censura, època en la qual "havia de caminar amb plom".

"NO FAIG CRÍTIQUES SAGNANTS"

"Passada aquesta etapa s'han pogut fer totes les coses, partint de la base que jo no faig crítiques sagnants. Qui es vegi retratat en un personatge no és per posar-me un plet", ha destacat, després de recordar algun dels seus incidents amb l'oficina de censura.

En concret, Ibáñez ha assenyalat un episodi amb 'El 13 rue del percebe', aquell edifici peculiar ocupat per llogaters de diversa índole.

"Hi havia un personatge que era el Dr. Frankenstein, que en cada tira inventava un nou monstre, fins que un dia va ser titllat de censura argumentant que 'què era això de crear persones vives quan només ho podia fer el Summe Creador'", ha comentat entre rialles.

Potser aquesta falta de 'sang' en el retrat sigui el motiu pel qual Ibáñez "mai" ha tingut queixes en contra de les seves creacions.

"Com a molt, silenci absolut", ha matisat, després d'apuntar per exemple que l'expresident del Govern espanyol Felipe González --representat pel dibuixant en més d'una ocasió-- era un gran fan de les seves historietes.

En aquesta mateixa línia, entén que potser són els propis lectors els que aportin un "rerefons polític" als seus personatges, veient més enllà de les seves intencions humorístiques inicials.

"Algun em diu com estava d'encertat amb la miopia de 'Rompetechos', o el retrat que feia dels polítics amb 'Pepe Gotera y Otilio', que tot ho espatllaven", ha asseverat.

SENSE JUBILACIÓ

De qualsevol manera, ha donat la seva opinió al respecte de l'actuació dels polítics espanyols.

"A vegades dic que ens fan la competència deslleial als dibuixants, perquè la gent es riu més amb el que diuen ells que amb el que fem nosaltres. Però què hi farem, és la competència", ha explicat amb humor.

'El tresorer' sortirà a la venda dimecres 8 d'abril ja en la seva segona edició --a causa de la demanda de les llibreries-- amb una tirada acumulada de 50.000 exemplars.

Des de la primera tira publicada l'any 1958 en la revista 'Pulgarcito', Mortadel·lo i Filemó tenen 1.200 pàgines editades i més de 29 milions d'exemplars venuts.

Als seus gairebé 80 anys, Ibáñez ha confessat amb un somriure que es voldria jubilar ja però "els peixos grossos" de l'editorial l'hi ho "impedeixen".

"No em fan ni cas, m'agafen i em diuen: 'mira, aquest és el planning' per al pròxim any", ha fet broma.

A dia d'avui, l'autor ja treballa en el seu nou treball amb els dos agents de la T.I.A., 'Sueldecitos más bien bajitos', en el qual tornarà a l'actualitat per parlar de les rebaixes de sous que afectaran a Mortadel·lo i Filemó, obligats a buscar-se una segona feina per sobreviure.

"El que té de bo treballar amb l'actualitat és que cada nou tema me'l doni la premsa i a sobre no pago drets d'autor. És meravellós", ha destacat.

A aquests èxits en paper se li suma les adaptacions recents a la gran pantalla de la mà de Javier Fesser, amb les quals Ibáñez s'ha mostrat "totalment d'acord".

"Tenen dinamisme, vivacitat... al contrari que els dibuixos animats que s'havien fet abans amb els meus personatges: més aviat semblaven desanimats", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés