Publicat 21/12/2014 11:42

Hospital Quirón Teknon es converteix en el primer centre privat que extreu òrgans per a donació

El responsable médico de la UCI-UC de Teknon, Xavier Soler
TEKNON

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Quirón Teknon de Barcelona s'ha convertit en el primer centre privat de Catalunya que realitza extraccions d'òrgans per a donació, tenint en compte que fins ara només es portaven a terme en hospitals públics.

Ho ha explicat a Europa Press el responsable mèdic de la Unitat de Medicina Intensiva i Unitat Coronària (UCI-UC) del centre, Xavier Soler, que també és el coordinador de tot el procés extractor d'òrgans, que comença amb la detecció dels pacients candidats.

Teknon va aconseguir l'acreditació de la Generalitat com a centre extractor d'òrgans el juliol passat i va fer la primera intervenció el 24 de novembre, quan els professionals del centre van confirmar la mort encefàlica d'un pacient de 63 anys.

L'equip del centre, coordinat per Soler, va fer les comprovacions clíniques necessàries i va informar la família, que va autoritzar la donació: "A partir d'aquest moment ens centrem a conservar bé els òrgans i preparar tot el necessari per a l'extracció".

Es va avisar els hospitals Vall d'Hebron, Clínic i Bellvitge, en els quals es trobaven els candidats a rebre els òrgans i els equips dels quals es van traslladar a Teknon per fer l'extracció; després, cada grup va traslladar els òrgans al seu centre, on es van efectuar els trasplantaments --només poden realitzar-se en hospitals públics per evitar mala praxi--.

"Amb aquesta donació es va poder ajudar quatre persones perquè es van aprofitar els dos ronyons, el cor i el fetge", ha explicat Soler, que ha concretat que l'equip de Teknon va aconseguir l'acreditació després que la Generalitat comprovés que té les instal·lacions necessàries per a aquest tipus d'intervencions, així com el personal format.

Abans d'aconseguir l'acreditació, els professionals de Teknon avisaven l'Hospital Clínic quan detectaven un possible donant: "El coordinador de trasplantaments s'havia de desplaçar al centre i després es traslladava al cadàver a l'hospital públic i es feia allà l'extracció, de manera que es perdia temps".

ANIMA MÉS CENTRES

Soler ha animat els centres privats catalans a "seguir l'exemple" de Teknon i iniciar el procés d'acreditació d'extracció d'òrgans.

"És un acte molt beneficiós per a la societat. Quants més centres puguem ajudar a detectar donants, millor", ha assegurat, i ha destacat que Teknon no aconsegueix cap tipus de benefici econòmic amb aquest procés, sinó que es tracta d'una tasca altruista que pot realitzar-se gràcies a la qualitat del centre.

Ha destacat que, si en un futur s'accepta que centres privats facin trasplantaments de ronyó de donant viu, Teknon serà "el primer a demanar una acreditació i demostrar la seva vàlua per fer-ho".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés