BARCELONA 4 set. (EUROPA PRESS) -
La pastisseria Escribà, amb 106 anys d'història a la Gran Via de Barcelona, reobre aquest diumenge al públic amb part de l'establiment transformat en obrador obert permanentment.
Els clients ja han començat a acostar-se al local per observar i preguntar sobre l'elaboració dels productes de xocolata i de caramel mentre es preparen, de manera que sempre hi ha pastissers creant, inclòs el propietari, Cristian Escribà, hereu del negoci familiar.
També es podrà veure part del procés de creació d'alguns grans pastissos i estructures de xocolata que ja els van fer famosos internacionalment amb Antoni Escribà, mort el 2004.
La seva foto presideix el local reformat amb una cita de Ferran Adrià, que l'evoca com "el primer avantguardista de la gastronomia", per les seves creacions gegants i per ser l'inventor del trànsfer, la tècnica avui dia molt estesa d'imprimir una fotografia sobre un pastís.
VISITES, CURSETS I LLIBRE
En declaracions a Europa Press, el seu fill Cristian ha explicat que "l'artesà ha d'ensenyar què fa i com, i necessita comunicar-se amb el client, avui més que mai", de manera que fins i tot podrà fer preguntes tècniques al pastisser, que l'informarà més detalladament que els dependents del local.
Per això, el 2012 també organitzarà cursets molt curts i amb petits grups sobretot per a aficionats, a més d'intensificar les visites organitzades a tot l'obrador i al laboratori creatiu.
Al desembre publicarà el seu primer llibre, amb la història i els projectes d'Escribà, algunes receptes i, sobretot, les pautes per ser creatius que ha anat aprenent en el laboratori, en col·laboració amb el seu equip i la seva dona, la pastissera brasilera Patricia Schmidt, que ha sofisticat el modelatge del qual va ser pionera la pastisseria anglesa, l'elaboració de la qual també es podrà veure en el local.
Paral·lelament, l'obrador segueix obert a algunes estades per a l'aprenentatge de professionals, com l''stage' durant el qual es va formar Albert Adrià, reboster del restaurant 'El Bulli' i germà del cuiner Ferran Adrià.