Defensa en el seu discurs el dret a l'eutansia, demanant "als practicants de qualsevol credo que respectin"
MADRID, 7 set. (EUROPA PRESS) -
'La habitación de al lado', la primera pellícula de Pedro Almodóvar rodada íntegrament en angls i protagonitzada per Tilda Swinton i Julianne Moore, ha guanyat el Lleó d'Or en la 81 edició del Festival Internacional de Cinema de Vencia.
El director ha recollit el guardó després d'una llarga ovació del públic, comenant el seu discurs apuntant que "encara que la pellícula sigui en angls, el seu esperit és espanyol" --moment a partir del qual ha passat de parlar angls a castell--, i dedicant el premi a les dues actrius protagonistes.
"Realment aquest premi pertany a elles. És una pellícula sobre dues dones, i les dues dones són Julianne i Tilda. Com a director, un dels privilegis és que som el primer testimoni quan ocorre un miracle davant de la cmera, i tant Tilda com Julianne han convocat un miracle molts dies d'aquest rodatge i mai tindré prou paraules d'agrament", ha assenyalat.
Almodóvar ha explicat que la pellícula "parla d'una dona que agonitza en un món agonitzant i de la persona que decideix compartir amb ella els seus últims dies".
"Acompanyar un malalt terminal, saber estar al costat, de vegades sense dir una paraula, és una de les grans qualitats que possem les persones. La pellícula parla, entre altres coses, no només de la solidaritat sense límits del personatge de Julianne Moore, sinó també de la decisió del personatge de Tilda Swinton d'acabar amb la seva vida quan aquesta només li ofereix un dolor sense solució. Acomiadar-se d'aquest món, neta i dignament, crec que és un dret fonamental de tot ésser hum", ha afegit.
El cineasta espanyol ha defensat que no es tracta d'un assumpte polític, "sinó hum", encara que ha advocat perqu els governs articulin "lleis adequades perqu aix es pugui dur a terme".
"Sé que aquest dret atempta contra qualsevol religió o credo que tingui Déu com a única font de vida i, per tant, d'acabar amb ella. Jo li demanaria als practicants de qualsevol credo que respectin i no intervinguin en decisions individuals sobre aquest tema. L'ésser hum ha de ser lliure per viure i per morir quan la vida sigui insofrible. Grazie mille", ha concls el seu discurs en la gala celebrada a Vencia.
ALS CINEMES EL 18 D'OCTUBRE
La pellícula arribar als cinemes espanyols el 18 d'octubre. La cinta relata la histria d'una mare (Swinton) i una filla separades per un gran malents i, entre ambdues, una altra dona, Ingrid (Moore), amiga de la mare, dipositria del dolor i l'amargor d'ambdues.
Es tracta del seu primer llargmetratge rodat íntegrament en angls, després dels curtmetratges 'La veu humana', protagonitzat també per Tilda Swinton, i 'Estranya forma de vida', protagonitzat per Ethan Hawke i Pedro Pascal, que es van estrenar mundialment en els festivals de Vencia i Cannes, respectivament.
En la roda de premsa oficial, el director va presentar el film com una "resposta als discursos de l'odi que se senten cada dia". El cineasta va aprofitar per "enviar un missatge d'obrir els braos a tots aquests nens sense acompanyament que lluiten per arribar a les nostres fronteres" i que la ultradreta pretén convertir en "invasors".
Rodada entre Madrid i Nova York, la pellícula explica també amb Alessandro Nivola, Juan Diego Botto, Raúl Arévalo, Melina Matthews i Victoria Luengo. La cinta est basada en la novella 'Quin és el teu turment' de Sigrid Nunez.
La pellícula d'Almodóvar ha competit amb altres títols importants com la segona part de 'Joker', de nou dirigida per Todd Phillips i amb Joaquin Phoenix i Lady Gaga, a més dels títols de cineastes reconeguts com Pablo Larraín (María', protagonitzada per Angelina Jolie), Lucca Guadagnino ('Queer, amb Daniel Craig), Dea Kulumbegashvili ('Abril') o Walter Surt-los ('Encara sóc aquí').