Publicat 5/2/2019 10:50:23CET

Guirao afirma que el Ministeri de Cultura "ha de deixar de ser la caixa subvencionadora de la indústria"

Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 5 Febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha afirmat que "el Ministeri ha de deixar de ser la caixa subvencionadora de la indústria", en referència als diferents sectors culturals.

Guirao ha assenyalat aquest dimarts 5 de febrer durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press que hi ha algunes indústries "molt depenents" del Ministeri, com el cinema, que necessita ajuda ministerial i autonòmica, així com l'audiovisual, els videojocs o el cinema d'animació.

No obstant això, tal com coindiceixen els Ministeris de Indústria, Hisenda i Cultura, opina que "una veritable indústria ha de tenir recursos propis" i creu que "aquests recursos cal dotar-los i crear incentius fiscals que els permeti enlairar-se com a indústria".

"És fonamental obrir altres vies perquè aquesta indústria es reforci i consolidi i tingui el reconeixement social que es mereix", ha dit Guirao, per a qui és fonamental donar suport a aquestes indústries tant en la promoció del cinema a l'exterior i la seva presència en els festivals com en la "recuperació del públic".

"Hi ha un magma en la indústria audiovisual que està millorant, licitant i arriscant. Això el Govern ho ha d'acompanyar", ha dit.

APROFITAR EL BREXIT

En aquesta línia, Guirao ha assenyalat que Londres és "un dels grans escenaris del món" i ara, amb el "Brexit", creu que hi ha "una finestra d'oportunitat" que cal aprofitar per als països que es queden a la Unió Europea.

En aquest sentit, ha destacat que "Espanya té coses que altres països no tenen: paisatge i moltes hores de llum natural". "Cal treballar en això per intentar que la indústria internacional vingui, és bo per als creatius i per al sector industrial", ha dit Guirao.

Segons ha destacat, la pel·lícula de Bayona, "la tercera amb més recaptació al món", no només va tenir un director i ajudants espanyols, sinó que la meitat de l'equip tècnic era espanyol. "Això significa que estem a l'alçada de la indústria del cinema més exigent, que és la nord-americana", ha destacat.

Pel que fa a les ajudes al cinema, ha destacat que a causa de la seva complexitat i dificultat, en la tramitació s'ha inclòs un "pas intermig" per esmenar les ajudes abans de la "resolució definitiva", la qual cosa donarà "transparència" i i facilitat per tramitar-la.

SITUACIÓ "INCOMPRENSIBLE" DE LA FILMOTECA

Per altra banda, en relació amb la Filmoteca Española, ha apuntat que la situació és "incomprensible", sobretot per la falta de recursos humans. En aquest sentit, ha alertat que no hi ha especialistes en restauració de pel·lícules i que els que hi ha s'estan jubilant. En definitiva, ha recalcat que la situació és "francament millorable" i no entén com els equips anteriors del Ministeri o la Secretaria d'Estat, a qui ha lloat en altres matèries, l'han deixat en aquesta situació.

Guirao ha alertat, per aquesta situació, de la possible pèrdua de patrimoni de pel·lícules. "El dia que desapareix una pel·lícula, o una part d'ella, és com si perdéssim una església romànica, com si perdéssim alguna cosa per sempre", ha dit per defensar que la Filmoteca Nacional ha de ser una institució de primer nivell per a la conservació del patrimoni fílmic i no un magatzem de pel·lícules. El ministre ha avançat que a finals de febrer es reuniran a Múrcia els responsables de les diferents filmoteques autonòmiques per mirar d'abordar solucions als problemes d'aquestes institucions i ha agraït la sensibilitat de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.