Publicat 05/02/2019 10:50

Guirao afirma que el Ministeri de Cultura "ha de deixar de ser la caixa subvencionadora de la indústria"

Esmorzar Informatiu d'Europa Press amb José Guirao
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha afirmat que "el Ministeri ha de deixar de ser la caixa subvencionadora de la indústria", en referncia als diferents sectors culturals.

Guirao ha assenyalat aquest dimarts 5 de febrer durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press que hi ha algunes indústries "molt depenents" del Ministeri, com el cinema, que necessita ajuda ministerial i autonmica, així com l'audiovisual, els videojocs o el cinema d'animació.

No obstant aix, tal com coindiceixen els Ministeris de Indústria, Hisenda i Cultura, opina que "una veritable indústria ha de tenir recursos propis" i creu que "aquests recursos cal dotar-los i crear incentius fiscals que els permeti enlairar-se com a indústria".

"És fonamental obrir altres vies perqu aquesta indústria es reforci i consolidi i tingui el reconeixement social que es mereix", ha dit Guirao, per a qui és fonamental donar suport a aquestes indústries tant en la promoció del cinema a l'exterior i la seva presncia en els festivals com en la "recuperació del públic".

"Hi ha un magma en la indústria audiovisual que est millorant, licitant i arriscant. Aix el Govern ho ha d'acompanyar", ha dit.

APROFITAR EL BREXIT

En aquesta línia, Guirao ha assenyalat que Londres és "un dels grans escenaris del món" i ara, amb el "Brexit", creu que hi ha "una finestra d'oportunitat" que cal aprofitar per als pasos que es queden a la Unió Europea.

En aquest sentit, ha destacat que "Espanya té coses que altres pasos no tenen: paisatge i moltes hores de llum natural". "Cal treballar en aix per intentar que la indústria internacional vingui, és bo per als creatius i per al sector industrial", ha dit Guirao.

Segons ha destacat, la pellícula de Bayona, "la tercera amb més recaptació al món", no només va tenir un director i ajudants espanyols, sinó que la meitat de l'equip tcnic era espanyol. "Aix significa que estem a l'alada de la indústria del cinema més exigent, que és la nord-americana", ha destacat.

Pel que fa a les ajudes al cinema, ha destacat que a causa de la seva complexitat i dificultat, en la tramitació s'ha incls un "pas intermig" per esmenar les ajudes abans de la "resolució definitiva", la qual cosa donar "transparncia" i i facilitat per tramitar-la.

SITUACIÓ "INCOMPRENSIBLE" DE LA FILMOTECA

Per altra banda, en relació amb la Filmoteca Española, ha apuntat que la situació és "incomprensible", sobretot per la falta de recursos humans. En aquest sentit, ha alertat que no hi ha especialistes en restauració de pellícules i que els que hi ha s'estan jubilant. En definitiva, ha recalcat que la situació és "francament millorable" i no entén com els equips anteriors del Ministeri o la Secretaria d'Estat, a qui ha lloat en altres matries, l'han deixat en aquesta situació.

Guirao ha alertat, per aquesta situació, de la possible prdua de patrimoni de pellícules. "El dia que desapareix una pellícula, o una part d'ella, és com si perdéssim una església romnica, com si perdéssim alguna cosa per sempre", ha dit per defensar que la Filmoteca Nacional ha de ser una institució de primer nivell per a la conservació del patrimoni fílmic i no un magatzem de pellícules. El ministre ha avanat que a finals de febrer es reuniran a Múrcia els responsables de les diferents filmoteques autonmiques per mirar d'abordar solucions als problemes d'aquestes institucions i ha agrat la sensibilitat de la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés