Publicat 29/01/2015 15:17

Guillem Albà visita el Lliure de Gràcia amb una obra de teatre "visual i poètica"

Los actores
SILVIA POCH / TEATRE LLIURE

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El Teatre Lliure de Gràcia acollirà els dimarts de febrer 'Trau', una obra de teatre "visual i poètica" que ha creat el director i intèrpret Guillem Albà, ha explicat aquest dijous en roda de premsa.

Albà dóna vida a un personatge "poc humà que emmagatzema i guarda els moments que viu, abans que arribin al seu final, perquè no li agrada que les coses acabin, cosa que a vegades fem una mica els humans", ha relatat.

"És un conte. Té alguna cosa de pallasso, tècniques de titelles, ombres i teatre d'objectes", ha descrit el dramaturg, que ha afegit que, en cas d'haver d'etiquetar-ho, ho anomenaria 'de somriures', més que 'd'humor'.

El director comparteix escenari amb l'actor Blai Rodríguez, que estableix un contrapunt amb un personatge que és "com un llibre obert i té a cada moment les emocions a flor de pell, a diferència del protagonista, més tancat en si mateix", ha ressaltat.

La música ha estat creada per Anna Roig i Pau Albà durant el procés de concepció del muntatge, de manera paral·lela a la dramatúrgia, i han destacat que es tracta d'una peça "molt artesanal, feta a foc lent durant nou mesos", i en equip.

"UN CAOS PRECIÓS"

La companyia va comptar amb el dramaturg Marc Angelet com a ajudant de direcció: "Vaig entrar en un caos preciós que havien creat per donar una visió externa, perquè tots estan a sobre de l'escenari, fins i tot els tècnics!'", ha recalcat Angelet.

'Trau' es va estrenar a la Fira de Teatre de Tàrrega del 2012, on la va veure una espectadora xinesa que, "molt emocionada", els va proposar incloure el seu país a la petita gira per Catalunya i País Basc que van fer després.

L'obra té poc text, a causa del repte que es va proposar Albà d'explicar la història i les seves emocions amb el menor text possible, i han observat que part del públic que els ha vist no entenia el català --com els espectadors xinesos, per als quals només van traduir la introducció i van subtitular la resta--, però "els va arribar l'obra".

L'escenografia, dissenyada per Alfred Casas, té una estructura de decorats d'obres teatrals de la companyia de titelles L'Estaquirot Teatre, una companyia creada fa 40 anys pels pares de Albà, que ha confessat haver-se acostat, amb aquesta obra, al treball familiar.

"Mai havia manipulat titelles, però ho havia vist tota la vida", ha revelat el director, a la qual cosa Rodríguez ha afegit que es nota el toc familiar amb el qual s'ha concebut el muntatge i l'amor que s'hi ha posat.

Els protagonistes del muntatge van acompanyar el grup musical Love of Lesbian durant la seva gira d'aquesta tardor, 'Miralls i miratges', que van convertir en concerts teatralitzats, amb els quals van tractar de "donar la volta als temes del dia a dia amb una transposició poètica", ha descrit Albà, que ha afegit que és el mateix procés amb el qual van crear 'Trau'.

El guitarrista Julián Saldarriaga, de Love of Lesbian, ha explicat que van contactar amb els dramaturgs després d'emocionar-se amb l'obra, i ha confessat que volen tornar a treballar amb ells.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés