Actualitzat 29/1/2019 9:37:15 +00:00 CET

La Guàrdia Civil deté un marroquí per autoadoctrinament i difusió de propaganda gihadista

Detingut per jihadisme a Saragossa
EUROPA PRESS - Archivo

Donava suport al "califat virtual" de Daesh i havia viscut en el passat en diversos centres d'acolliment de menors i habitatges tutelats

MADRID, 29 Ene. (EUROPA PRESS) -

Diversos agents del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil han detingut durant la matinada d'aquest dimarts un individu, M.B., de 25 anys d'edat i nascut al Marroc, com a presumpte autor dels delictes d'autoadoctrinament i difusió de material propagandístic de contingut gihadista.

Resident a Espanya des del 2010, el seu procés de radicalització es remuntaria almenys cinc anys enrere, segons ha informat el Ministeri de l'Interior. L'operació ha estat dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número dos i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Després de quedar-se en diversos centres d'acolliment de menors i habitatges tutelats, actualment residia a Saragossa on, aparentment, no mantenia cap contacte amb els cercles radicals. La investigació ha permès determinar que es dedicava, de manera exhaustiva, a donar suport al "califat virtual" que Daesh vol implementar després de la pèrdua dels seus bastions a Síria i l'Iraq.

La seva inclinació a les xarxes socials a favor dels grups extremistes violents és anterior, fins i tot, a l'eclosió del grup terrorista Daesh a Síria i l'Iraq. De fet, els seus perfils a la xarxa social Facebook ja mostraven la seva adhesió als grups violents vinculats amb el conflicte Palestí-Israelià.

ESCASSOS CONEIXEMENTS RELIGIOSOS I VIDEOJOCS

Segons els investigadors de la Guàrdia Civil, "els seus escassos coneixements religiosos el feien vulnerable a la propaganda gihadista, relacionada freqüentment amb visions romàntiques del conflicte i presentada, de vegades, en format de videojocs bèl·lics, als quals el detingut dedicava, també, bona part del seu temps".

Gràcies al monitoratge d'Internet desenvolupat pels agents de la Guàrdia Civil, es va poder detectar després de l'aparició de Daesh el 2014 "un canvi radical tant en el seu posicionament com en el seu modus operandi". El suport de manera explícita a Daesh i al seu líder Abu Bakr al Baghdadi va venir acompanyat d'una "completa protecció de dades" dels seus perfils, així com d'una ampliació del nombre de comptes i xarxes socials utilitzades.

El detingut accedia a les diverses plataformes en línia a través de l'ordinador i, a més, per tenir accés als continguts gihadistes que després difonia, feia servir aplicacions específiques als dispositius mòbils, com és el cas d'AMAQ NEWS. Més recentment, va intensificar el seu accés als fòrums gihadistes on es distribueixen manuals per a la confecció d'explosius, ús d'armes i comunicacions, la qual cosa va incrementar la seva perillositat per a la seguretat pública.

Del material i els efectes confiscats durant els escorcolls que s'estan duent a terme al seu domicili --sobretot de tipus informàtic-- s'espera obtenir informació rellevant per determinar els seus contactes amb altres persones afins a Daesh a Espanya. També l'extensió de la seva xarxa de vincles amb l'aparell de difusió de propaganda de Daesh a l'exterior.