Actualitzat 20/01/2015 14:49

Un grup d'experts identificarà els malalts d'hepatitis i les noves formes de contagi

Virus de la hepatitis C
Foto: AJC1/FLICKR

Creixen les infeccions entre homosexuals i per ús d'instrumental clínic malament esterilitzat

BARCELONA, 20. (EUROPA PRESS)

L'Agència de Salut Pública de la Generalitat ha encarregat a un grup d'experts en hepatitis que identifiqui els pacients infectats pel virus i defineixi les noves formes de contagi, tenint en compte que les últimes dades són de l'any 2000 i no se sap l'actual abast de la malaltia.

   El líder d'aquest grup, l'hepatòleg Miquel Bruguera, i el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, han explicat que els experts també participaran en l'elaboració d'un Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C a Catalunya al costat de les associacions de pacients i les administracions implicades.

   "El primer que cal fer és conèixer en profunditat l'epidemiologia de la malaltia, les complicacions que té i saber quantes persones infectades hi ha sense que ho sàpiguen", ha dit Mateu, que ha destacat que s'estima que fins a un 50% dels malalts desconeixen que tenen hepatitis.

   Una vegada s'hagi obtingut "la màxima informació geogràfica i socioeconòmica possible", es definirà una estratègia per combatre l'hepatitis C, un virus silenciós que es transmet per la sang i que s'associava a generacions passades, ha destacat Mateu.

   "Seguim tenint nous contagis i cal veure per què", ha destacat Bruguera, que ha dit que abans els pacients s'encomanaven per l'ús de xeringues, però ara aquesta forma de contagi és la més minoritària.

   Actualment, destaquen els contagis d'homes que tenen "sexe dur" amb altres homes i les pràctiques dolentes a l'ús d'instrumental clínic, per exemple mitjançant estris malament esterilitzats en les consultes dels odontòlegs.

   En aquest sentit, Bruguera ha dit que "molt probablement es podrien millorar les mesures que actualment hi ha en els centres sanitaris perquè en ells també hi ha transmissions del virus", per la qual cosa el grup d'experts també treballarà en aquest assumpte.

NOUS FÀRMACS

   "Conèixer millor la realitat de l'hepatitis C ens permetrà atendre millor els pacients i evitar nous contagis", ha destacat Mateu, que ha afegit que el grup d'experts català treballarà també amb l'equip estatal que s'ha creat fa poc per abordar l'administració dels nous fàrmacs que curen fins a un 95% dels casos.

   Sobre aquest assumpte, Mateu i Bruguera han insistit que "a Catalunya s'està atenent i s'atendrà tots els pacients que ho necessitin sense que els diners influeixin", tenint en compte l'elevat cost del tractament, d'entre 25.000 i 50.000 euros per persona.

   Bruguera ha recordat que l'hepatitis C és un virus que evoluciona molt lentament, per la qual cosa s'està donant prioritat als malalts més greus i als menys greus però amb complicacions: "Tot el món pot entendre que els més lleus poden esperar. No cal generar alarma. Als qui més ho necessiten se'ls atén a tots".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés