Actualitzat 21/11/2018 12:43

Un grup de científics estudien la implantació d'aigua regenerada a l'àrea metropolitana barcelonina

J.Guix (Salut), M.Subirà (Medi ambient) I I.Badia (AMB)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Un grup de científics s'ha reunit aquest dimecres per primera vegada per estudiar la implantació d'aigua regenerada de manera "estable i estructural" a l'àrea metropolitana de Barcelona els propers anys, quan aquest recurs podria convertir-se en el 25% del total subministrat, equivalents a 60 camps de futbol.

Ho han anunciat en roda de premsa els secretaris de Medi Ambient i de Salut de la Generalitat, Marta Subirà i Joan Guix, respectivament, acompanyats del vicepresident de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia, després de presidir la primera trobada.

Malgrat no albirar un període de sequera extrema, la Generalitat i l'AMB s'han conjurat per tirar endavant amb el mandat d'aconseguir aportar aigua regenerada que, després de passar per la potabilitzadora i la desembocadura del Llobregat, podria arribar a les llars de manera continuada, i no només en episodis d'emergència com està previst.

En l'actualitat, s'activa aquesta aigua regenerada per frenar la intrusió salina en la desembocadura del Llobregat, i amb la finalitat de garantir la qualitat dels aqüífers de la part baixa del riu, ha explicat Subirà, que ha recordat en cas que els embassaments és trobin entre el 35% i 70% aquestes aportacions han de servir per a usos agrícoles, lúdics, industrials i ambientals.

Subirà ha parlat de la necessitat de comptar amb aquest recurs de manera complementària i més estable, especialment tenint en compte l'acord de la Taula del Ter que recull una explotació menor de l'aigua del riu gironí per a l'àrea barcelonina.

Les situacions de sequera són recurrents a Catalunya, on en els darrers 40 anys s'han produït vuit situacions, cosa que els experts preveuen que s'agreugi en el futur com a conseqüència del canvi climàtic.

AIGUA SORTINT I ENTRANT DE LA CIUTAT

Badia ha argumentat en termes de sostenibilitat els beneficis que "l'aigua sortint d'una ciutat pugui ser l'entrant" de la ciutat, i ha celebrat que és treballi en aquestes mesures sense la urgència d'una sequera a la vista.

Ha remarcat la necessitat de ser "autosuficients i resilients" davant del canvi climàtic, i Subirà ha destacat que és tractaria d'una mesura pionera als països europeus del Mediterrani.

Guix ha insistit en la necessitat de vetllar perquè tot aquest canvi és pugui produir amb les "màximes garanties" a nivell sanitari, i també ha remarcat que aquestes aportacions com més diluïdes estiguin molt millor.

ANÀLISI DE CONTAMINANTS

En un treball d'anàlisi de contaminants han detectat 1.146 compostos, la majoria dels quals inertes excepte 135 de 352 seleccionats que s'analitzen amb més cura per veure'n l'eliminació o interacció.

Formen part del grup d'experts un total de 12 científics de llarga experiència investigadora en el cicle integral de l'aigua i en avaluació de riscos per al medi ambient i la salut: Damià Baraceló, Wlfgang Gernjak, Josep Caixach, Antoni Ginebreda, Jesús Gómez, Joan Jofre, Irene Jubany, Francisco Lucena, Xavier Martínez, Rafael Mujeriego, Narcís Prat i Lluís Reales.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés