Actualitzat 11/12/2019 12:12:08 +00:00 CET

Thunberg retreu als polítics que diguin que actuen quan en realitat "no fan gairebé res"

La jove activista sueca Greta Thunberg, en el seu discurs durant la Cimera del Clima de Madrid (COP25)
UNFCCC

MADRID, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La jove activista Greta Thunberg ha retret als líders dels països que participen en la XXV Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) que el pitjor perill no és la "inacció", sinó que els polítics i directius diguin que fan alguna cosa quan en realitat "no fan gairebé res".

"El que s'ha de fer en la COP és trobar solucions holístiques però, en canvi, sembla que s'ha convertit en una oportunitat perquè els països negociïn per quatre molles i evitin augmentar la seva ambició", ha alertat Thunberg durant el plenari de la COP25, que ha rebut un llarg aplaudiment del públic.

Tot i això, l'expectació que genera la jove activista sueca entre la societat civil no s'ha traslladat a les parts negociadores de la Cimera del Clima, perquè en el plenari s'ha observat que moltes de les delegacions han anat a escoltar-la.

En aquest sentit, Greta Thunberg ha indicat que el "veritable perill no és la inacció sinó que els líders polítics i directius diguin que estan duent a terme accions i canvis quan en realitat no s'està fent gairebé res".

I és que, segons Thunberg, "els països estan trobant maneres molt intel·ligents per no actuar", com per exemple, traslladar les seves emissions a l'estranger o directament no complir les seves promeses d'augmentar l'ambició climàtica. "Cal posar-hi fi", ha dit, després d'afegir que "els canvis encara no es veuen".

En concret, ha instat els països rics a complir "la seva part" i ha recordat que 100 empreses són les responsables del 71% de les emissions globals, els països del G20 representen gairebé el 80% de les emissions totals i el 10% de la població més rica produeix la meitat del CO2. "Tenim feina a fer, però alguns n'han de fer més que d'altres", considera Thunberg.