Publicat 8/7/2019 17:17:47 +02:00CET

El Grec convida Taylor Mac a reflexionar sobre les construccions socials des d'una mirada queer

L'artista Taylor Mac
EUROPA PRESS

Presenta una versió reduïda d''A 24-Decade History of Popular Music'

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El Festival Grec desconstruirà la història d'EUA amb un abreujament de l'espectacle de mirada queer 'A 24-Decade History of Popular Music', del 'drag queen' Taylor Mac, un xou festiu i regit per la improvisació que, a través dels col·lectius més vulnerables, convida a reconsiderar les construccions socials i de la comunitat.

En la seva versió original, el muntatge té una durada de 24 hores i conté 246 cançons, però a Barcelona s'oferirà una adaptació de dues hores dimecres vinent i dijous al Teatre Lliure, ha explicat el mateix Mac en roda de premsa aquest dilluns, juntament amb el director del festival, Cesc Casadesús.

INICITAR A LA CONSIDERACIÓ AMB MÚSICA POPULAR

Mac ha dit que l'espectacle pretén "desenterrar" coses i fomentar la consideració de la gent sobre el fonament dels seus actes --com prenen les decisions, en qui decideixen creure i qui pot formar part de la comunitat--, amb la finalitat que la reflexió aconsegueixi un món millor.

Per al seu objectiu, l'actor s'ha servit de la música popular, perquè pensa que és "imperfecta" i permet arribar a més persones, però matisa que es tracta de qüestions típiques de les comunitats a les quals ell es refereix.

Grups que a EUA es troben "amenaçats", com la comunitat transsexual i transgènere, els immigrants retinguts en camps de detenció, els menors que han estat separats dels seus progenitors i la comunitat negra, ha dit Mac.

Cantades des d'una perspectiva queer, l'espectacle agrupa cançons populars entre el segle XVIII i el XXI --des de cants típics de la comunitat jueva de Nova York fins a temes de Bruce Springsteen-- a vegades amb missatges controvertits i contraris a la comunitat LGTBI, i l'artista ha conclòs que el veritable problema és l'ús que les comunitats donen als missatges d'aquestes composicions.

CANÇONS DE RESISTÈNCIA I ARTISTES LOCALS

El dramaturg ha explicat que es tracta d'un espectacle canviant i que s'adapta al context local, i per a la seva visita a Barcelona, Mac ha triat temes musicals vinculats a la "resistència", d'entre les cançons del muntatge original.

Així mateix, Casadesús ha revelat que les funcions comptaran amb la col·laboració d'artistes locals --només s'ha confirmat la participació de la cantant Mariola Membribes i de Quim Pujol, que traduirà i interpretarà--, un element que, segons Mac, aporta sorpresa i enriqueix el públic.

REPRESENTACIONS IMPROVISADES

De fet, tot l'espectacle és inesperat i improvisat, fins i tot en escena, ha dit Mac, qui assegura que li agrada observar l'actitud de l'audiència i incorporar canvis, i ha avançat que la funció del dijous serà diferent a la del dimecres.

El vestuari, extravagant i únic en cada representació --a càrrec de Machine Dazzle--, és també una incògnita per a l'actor, que pot arribar a desconèixer l'abillament que portarà fins al dia de la representació, i fins i tot canviar de peces en escena sense saber-ho per endavant.