Publicat 27/02/2020 18:47CET

Gran part de l'arxiu documental i personal de Pablo Neruda, a subhasta a partir de 650.000 euros

El col·leccionista Santiago Vivanco amb 'Veinte poemas de amor y una canción desesperada', del poeta Pablo Neruda, dedicat a Gabriel García Márquez.
EUROPA PRESS

Les 603 peces es podran licitar com un sol lot el 19 de març

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

La casa de subhastes barcelonina La Suite subhastarà gran part de l'arxiu documental i personal format per 603 peces del poeta xilè Pablo Neruda, Premi Nobel de Literatura, a càrrec de l'empresari i col·leccionista Santiago Vivanco, que es podrà licitar com un sol lot a partir de 650.000 euros el 19 de març.

Vivanco, acompanyat de l'escriptor i crític literari Juan Manuel Bonet --autor del pròleg del catàleg--, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que "ha acabat un cicle després de 25 anys de col·leccionar apassionadament" i considera que el fons ha de passar a unes altres mans.

La col·lecció la conformen 23 poemes i 164 documents manuscrits i mecanografiats, 91 primeres edicions i 48 edicions posteriors --algunes amb dedicatòria i autògraf--, a més de diferents fotografies, cartes i fins i tot vinils.

El fons inclou 'Veinte poemas de amor y una canción desesperada', dedicat a Gabriel García Márquez; la primera edició de 'Canto general', obra amb la qual li van concedir el premi Nobel de Literatura, amb autògrafs de Pablo Neruda, Siqueiros i Diego Rivera.

També, l'edició de 'Los versos del capitán', que es va publicar anònimament a Nàpols (Itàlia) el 1952, una peça que Bonet ha descrit com "tota una raresa" perquè només es van editar 44 exemplars, i les primeres edicions de 'Crepusculario' i de 'Caballo verde para la poesía', entre d'altres.

DONAR A CONÈIXER LA COL·LECCIÓ

Vivanco ha assegurat que la seva voluntat és que qui adquireixi la col·lecció la conservi bé, la pugui donar a conèixer i la posi al servei dels experts i els enamorats de Neruda, per la qual cosa ha expressat el desig que sigui una biblioteca: "Ha de ser en un lloc on es pugui compartir amb altres persones".

Quan li han preguntat per què no l'ha cedit directament, Vivanco ha reconegut que li ha costat molt aconseguir el fons a nivell emocional, de temps i de diners, i ha afegit que per aquest motiu no volia que es dispersés en 600 lots diferents, sinó que li agradaria que la col·lecció estigui junta.

"He fet un esforç econòmic enorme i la poso a subhasta per poder continuar comprant i mantenir les meves col·leccions, que suposen una despesa molt elevada", ha explicat Vivanco.

L'ha posada a subhasta pràcticament íntegra, només s'ha quedat alguns llibres per a la seva biblioteca personal, "amb dedicatòries senzilles que no eren tan importants", i ha confessat que conservarà un passaport del poeta.

EXPECTATIVES

El fons, que en part ja ha conformat diverses exposicions a Xile i Espanya, està generant expectatives força interessants, segons la directora de La Suite, Beatriz du Breuil, perquè "no hi ha res semblant que s'hagi ofert a subhasta fins ara".

Ha destacat que l'Estat hi pot participar com un client més tot i que ara per ara cap ens de l'Administració ha preguntat per la col·lecció.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés