Publicat 21/01/2021 16:51

El Govern s'ofereix a col·laborar amb l'Estat al delta de l'Ebre

Un visor de l'ICGC permet conixer l'abast de les afectacions de la tempesta Filomena al delte de l'Ebre (Tarragona)
ICGC

Calvet recorda que els treballs d'emergncia a la zona són competncia del Govern central

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Dami Calvet, ha enviat una carta al Govern central en la qual ofereix la collaboració del Govern per als treballs d'emergncia al delta de l'Ebre (Tarragona), que s'ha vist afectat per les borrasques Filomena i Gloria.

Així ho ha indicat en una trobada telemtica amb periodistes aquest dijous, en la qual ha recordat que Catalunya no té competncies per actuar en emergncies com aquestes, i que gran part de les solucions que necessita el Delta depenen del Govern central.

Calvet ha insistit que la Generalitat només pot actuar en qüestions de biodiversitat vinculades a la Xarxa Natura 2000 --que comprn unes 13.000 hectrees terrestres i 36.000 marítimes del Delta-- i al Parc Natural, que comprn unes 7.800 hectrees.

D'altra banda, ha sostingut, gran part dels espais que afecten el Delta, com són el mateix riu --que inclou els cabals, la qualitat de l'aigua i els sediments-- o el litoral, són competncia exclusiva de l'Estat espanyol.

"No podem licitar obres en el que no és competncia nostra, si ho féssim prevaricaríem; el que sí que podem fer és un conveni amb l'Estat, que és el que proposem", ha afirmat el conseller.

LA PROPOSTA CATALANA

Així, Calvet ha avanat que proposar al Govern central collaborar en la gestió de l'emergncia, i aportar tants fons com inverteixi l'Estat i que també posar a disposició de les accions conjuntes sobre el Delta una partida de sis milions d'euros.

El conseller també ha recordat que la Generalitat s'ha ofert en múltiples ocasions a intervenir en solucions estructurals per al Delta, com millorar el cabal ecolgic de l'Ebre o gestionar els sediments, que no arriben a la desembocadura a conseqüencia dels embassaments.

No obstant aix, ha explicat que la conca hidrogrfica de l'Ebre (CHE) i l'Estat han desats les seves recomanacions i propostes, i que han desestimat les allegacions que van presentar en el nou Pla Hidrolgic de l'Ebre, que aviat s'ha d'aprovar per al període 2021-2027.

En concret, Calvet ha resumit les propostes de la Generalitat per millorar la situació del Delta a mitj i llarg termini en tres: augmentar els cabals ecolgics, mobilitzar sediments, i millorar la qualitat de l'aigua.

LA SITUACIÓ DEL DELTA

El conseller ha explicat que l'Ebre arriba actualment a Catalunya amb un 30% menys de cabal del que arribava en el passat, i que el riu ara aporta "només un 10% dels sediments" que havia arribat a aportar; a la qual cosa se sumen les conseqüncies del canvi climtic.

Per Calvet, "el Delta es forma de la terra al mar, i no es pot parlar del Delta sense el Pla Hidrolgic", motiu pel qual ha demanat a l'Estat que, a més d'obrir-se a collaborar amb el Govern en l'emergncia, permeti que participi en les solucions a llarg termini.

El conseller ha indicat que la Generalitat participa en la CHE a través de l'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) i la Conselleria d'Agricultura, per reclama una coordinació i collaboració més gran en els seus mbits d'acció, i en altres competncies estatals com el litoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés