Publicat 21/01/2021 16:51CET

El Govern s'ofereix a col·laborar amb l'Estat al delta de l'Ebre

Un visor de l'ICGC permet conèixer l'abast de les afectacions de la tempesta Filomena al delte de l'Ebre (Tarragona)
ICGC

Calvet recorda que els treballs d'emergència a la zona són competència del Govern central

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha enviat una carta al Govern central en la qual ofereix la col·laboració del Govern per als treballs d'emergència al delta de l'Ebre (Tarragona), que s'ha vist afectat per les borrasques Filomena i Gloria.

Així ho ha indicat en una trobada telemàtica amb periodistes aquest dijous, en la qual ha recordat que Catalunya no té competències per actuar en emergències com aquestes, i que gran part de les solucions que necessita el Delta depenen del Govern central.

Calvet ha insistit que la Generalitat només pot actuar en qüestions de biodiversitat vinculades a la Xarxa Natura 2000 --que comprèn unes 13.000 hectàrees terrestres i 36.000 marítimes del Delta-- i al Parc Natural, que comprèn unes 7.800 hectàrees.

D'altra banda, ha sostingut, gran part dels espais que afecten el Delta, com són el mateix riu --que inclou els cabals, la qualitat de l'aigua i els sediments-- o el litoral, són competència exclusiva de l'Estat espanyol.

"No podem licitar obres en el que no és competència nostra, si ho féssim prevaricaríem; el que sí que podem fer és un conveni amb l'Estat, que és el que proposem", ha afirmat el conseller.

LA PROPOSTA CATALANA

Així, Calvet ha avançat que proposarà al Govern central col·laborar en la gestió de l'emergència, i aportarà tants fons com inverteixi l'Estat i que també posarà a disposició de les accions conjuntes sobre el Delta una partida de sis milions d'euros.

El conseller també ha recordat que la Generalitat s'ha ofert en múltiples ocasions a intervenir en solucions estructurals per al Delta, com millorar el cabal ecològic de l'Ebre o gestionar els sediments, que no arriben a la desembocadura a conseqüencia dels embassaments.

No obstant això, ha explicat que la conca hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'Estat han desatès les seves recomanacions i propostes, i que han desestimat les al·legacions que van presentar en el nou Pla Hidrològic de l'Ebre, que aviat s'ha d'aprovar per al període 2021-2027.

En concret, Calvet ha resumit les propostes de la Generalitat per millorar la situació del Delta a mitjà i llarg termini en tres: augmentar els cabals ecològics, mobilitzar sediments, i millorar la qualitat de l'aigua.

LA SITUACIÓ DEL DELTA

El conseller ha explicat que l'Ebre arriba actualment a Catalunya amb un 30% menys de cabal del que arribava en el passat, i que el riu ara aporta "només un 10% dels sediments" que havia arribat a aportar; a la qual cosa se sumen les conseqüències del canvi climàtic.

Per Calvet, "el Delta es forma de la terra al mar, i no es pot parlar del Delta sense el Pla Hidrològic", motiu pel qual ha demanat a l'Estat que, a més d'obrir-se a col·laborar amb el Govern en l'emergència, permeti que participi en les solucions a llarg termini.

El conseller ha indicat que la Generalitat participa en la CHE a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Conselleria d'Agricultura, però reclama una coordinació i col·laboració més gran en els seus àmbits d'acció, i en altres competències estatals com el litoral.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés